• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Neokrunjeni kraljevi gljiva: Majstori maskiranja koji nisu jestivi, ako se pripreme na pogrešan način

Poznati od davnina još i danas zavijeni u mnoge tajne, smrčci bude zanimanje gurmana, ali i mikologa. Ponešto o cijenjenim gljivama ispričao nam je jedan od najboljih poznavatelja smrčaka u Hrvatskoj, Neven Matočec...
Nika Borovac 15.10.2023 20:26 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Tartufi sjevera i neokrunjeni kraljevi gljiva, smrčci bude znatiželju zbog svojih karakteristika u prirodi, ali i na tanjuru. Chefovi njihov okus često opisuju kao suptilan umami, a teksturu uspoređuju s jajima.

Nježne smrčke nema smisla maskirati snažnim začinima ili drugim namirnicama, a poželite li ih sačuvati za kasnije, možete ih i osušiti. U svakom slučaju, potrebno ih je dobro termički obraditi kako biste izbjegli zdravstvene tegobe jer se sirovi ne smiju jesti.

Pronaći ih možete i u šumskoj smočnici, pretežito u proljeće, kada im je sezona. A do tada, kako bismo se pripremili i doznali više o smrčcima obratili smo se jednom od najboljih hrvatskih poznavatelja smrčaka, mikologu Nevenu Matočecu, specijalistu za gljive askomicete, ekologiju gljiva i zaštitu prirode.

„Smrčci, rod gljiva znanstvenog imena Morchella, od davnina su vrlo cijenjeni, a jela spravljena od njih kvalificirana su kao vrhunske delicije zbog čega su ih znali zvati i „tartufima sjevera“. U prvome stoljeću spominje ih već Plinije Stariji pod imenom Spongia zbog njihovog prepoznatljivog nabranog klobuka u obliku sustava rebara i jamica, koji katkada podsjeća na pčelinje saće. Osim Plinija Starijeg i neki drugi antički pisci, kao što je Tacit, smrčke nazivaju i imenom Boletus (danas znanstveno ime za rod vrganja!).

Iako su svrstani među najukusnije jestive gljive, sirovi ili preslabo termički obrađeni smrčci su otrovni pa uzrokuju akutni gastrointestinalni poremećaj. Pored toga, u novije je vrijeme utvrđeno kako prevelike količine ili prečesta konzumacija valjano obrađenih smrčaka može dovesti i do većih neuroloških poremećaja. Kao mogući uzročnik ovih stanja navodi se pojava jedne druge vrste gljive mikroskopskih dimenzija koja pritajeno živi u tkivu plodišta smrčaka koja izgledaju potpuno normalno. Zbog toga nije moguće razlikovati plodišta smrčaka koja sadrže tu gljivu od onih koja su od nje slobodna. Zbog svega toga, sve bismo smrčke, ako smo dovoljno kritični, trebali smatrati uvjetno jestivima“, objašnjava Neven Matočec, dodajući kako i u pogledu ekologije i biološke raznolikosti situacija kod smrčaka nije nimalo jednostavna.

„U suvremenim izvorima informacija vladaju mnoge proturječnosti, nedoumice, pogrešne informacije i nepoznanice, gotovo kao i u ranija vremena. Iako plodište smrčka možemo prepoznati već izdaleka, karakterizacija, identifikacija i raspoznavanje pojedinih vrsta smrčaka i danas je iznimno teška. Do početka 21. stoljeća većina je mikologa gotovo cijelo stoljeće smatrala da u rodu postoje samo tri dobro definirane vrste, od kojih svaka izgledom svojih plodišta i ponašanjem u prirodi vrlo jako varira.

Međutim, u današnje „molekularno doba“ filogenetičkim je metodama do sada karakterizirano 60-ak vrsta, od kojih su mnoge geografski ograničeno rasprostranjene (tzv. provincijalne vrste) ili čak endemične. Dok je tek nekoliko vrsta moguće prepoznati bez poteškoća već prema makroskopskim obilježjima plodišta i ekološkom okviru u kojima smo ih pronašli, većinu vrsta za sada možemo pouzdano identificirati samo sekvenciranjem DNK“, kaže sugovornik.

Zanimljivo je i da smrčci proizvode svoja plodišta često u vrijeme i na mjestima na kojima druge jestive gljive na nalazimo.

„Većina se vrsta smrčaka sjeverne hemisfere javlja tijekom proljeća i to u Sredozemlju te toplijim nizinama kontinenta najviše od sredine ožujka i u travnju, dok u brdskim i planinskim krajevima najviše tijekom svibnja i lipnja. Većina vrsta preferira vapnenačku podlogu, zbog čega ih na mnogim terenima možemo uzalud tražiti cijeli život! Mnoge vrste specifične su za određena staništa ili tipove supstrata. Tako na primjer stepski smrčak dolazi na prijelazu zime u proljeće na stepskim travnjacima, dok je nekoliko vrsta vezano za topole, poljski jasen ili neke druge drvenaste biljke.

Druge pak vrste često nalazimo na šljunčanim nasipima, naplavinama, stovarištima drva ili smetlištima. Na zgarištima i pogoretinama se javlja nekoliko vrsta koje nikada nećemo naći na drugim mjestima. Obično se javljaju u velikim količinama na opožarenim mjestima šuma četinjača ubrzo nakon požara, ali im se na istom mjestu količine naglo smanjuju ili se prestaju javljati već u sljedećoj sezoni“, kaže Neven Matočec.

I dok je kod nas smrčak u sjeni vrganja i tartufa, u nekim dijelovima svijeta taj je neokrunjeni kralj gljiva itekako popularan. Na američkom sjeveru svake godine milijuni lovaca kreću u „lov“ opremljeni mrežastim torbama i noževima zakrivljenih oštrica. Iako njihove mete ne bježe, niti se aktivno skrivaju, plijen nije uvijek najlakše pronaći. Ponekad ih pronalaze upravo u pepeljastom tlu šuma koje su nedavno izgorjele.



Kako nam priča Neven, razlika je u tome da većina životinja "šmugne" u prvi mogući zaklon pri nailasku ljudskog bića, dok gljivama plodišta nikud ne mogu pobjeći. I upravo su smrčci pravi majstori da svoja plodišta često razvijaju na skrovitim pozicijama i još ih k tomu drznu maskirati "u maskirne uniforme" kako bi ih teže mogli uočiti.

„U Sjevernoj Americi vrlo su popularni „burn morels“ koji se javljaju nakon požara u tajgama Stjenjaka. Od pet vrsta „zgarišnih smrčaka“ koje su do danas utvrđene (pripadaju velikoj grupi tzv. „crnih“ ili „koničnih smrčaka“), u Europi na zgarištima dolaze njih četiri: Morchella eximia, M. exuberans, M. sextelata i M. tomentosa. I u našoj zemlji možemo susresti u rano proljeće smrčke na opožarenim površinama, posebno u borovim šumama sredozemnog područja. Istraživanja koja su trenutno u tijeku pokazati će o kojim se točno vrstama radi“, otkriva Neven Matočec.

Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

  • #što kuhati
  • #kako kuhati
  • #gljive
  • #smrčci
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
čestitke!
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šumske gljive
Odaberite stranu

Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Odgovor ovisi o prije svega o vrsti gljiva, njihovom podrijetlu i načinu na koji ćete ih pripremati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Fajite Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Najjednostavniji recept za fajite: Trebaju vam tek pećnica i nekoliko osnovnih sastojaka i začina

  • Šumske gljive Hrana i piće
    Odaberite stranu

    Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

  • Manicotti punjeni sirom u umaku od rajčice Hrana i piće
    Lako

    Jednostavno - savršeni: Manicotti punjeni sirom u umaku od rajčice

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close