• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #renomirani restorani

Oni su pogodili recepturu: 5 najuspješnijih restorana u koje dolazi doslovno cijeli svijet

Španjolci, čini se, znaju tajnu uspjeha. Čak tri njihova restorana našla su se na listi pet najboljih. Uz njih, svog konja za utrku ima Peru, ali i Danska.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 27.07.2023 12:36 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

 Titula najboljeg restorana na svijetu prestižna je i teško osvojiva. Osim što iza nje stoji mukotrpan i predan rad cijelog tima, kontinuirana dosljednost u kvaliteti hrane, usluzi, atmosferi, kao i suradnja s partnerima ključni su faktori pri vrednovanju izvrsnosti.

1. Restoran Central (Lima, Peru)

Vizija spajanja tradicionalnih tehnika kuhanja s domaćim peruanskim namirnicama 2008. godine ostvarila se Virgiliju Martínezu, koji je u Limi otvorio svoj restoran Central. Uz sestru Malenu, godinu kasnije u poslovanju mu se pridružila i Pía León pa je trojac aktivno tragao za peruanskim gastronomskim blagom. Pritom su se susretali s raznim lokanim proizvođačima i kušali neobične sastojke od kojih su u kuhinji spravljali prava gastronomska čudesa.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Central (@centralrest)

Prema konceptu restorana, u Centralu možete kušati čistu prirodu – ispod razine mora u Tihom oceanu pa sve do visokih vrhova Anda. Šireći svoju ponudu, prije pet godina shvatili su kako im je prostor u kojem se nalazio restoran malen za sve ono što su zamislili, pa su 2018. restoran preselili u prostranu zgradu u četvrti Barranco, gdje danas uzgajaju svoj ekovrt. Na popisu najboljih 50 prvi su se put našli prije deset godina, a selidba u novi prostor pomogla im je da ekološku priču dovedu na novu razinu. Spajanje ekoambijenta i hrane koja priča svoju jedinstvenu priču jedan je od glavnih razloga zbog kojih je Central ove godine ponosno zasjeo na sam vrh najboljih u svijetu.

2. Disfrutar (Barcelona, Španjolska)

Juha gazpacho s rajčicama, breskvama i lukom, iberijski svinjeći file s umakom od anisa i karameliziranim kikirikijem ili pak ravioli od kozica s ribizlom – posjetite li restoran Disfrutar u Barceloni, ovo je sveto trojstvo koje vaše nepce mora okusiti, a iza njih stoje chefovi Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casanas.

Posebno fokusirani na tehniku molekularne gastronomije, koriste znanstvene i kemijske metode kako bi preoblikovali sastojke i stvorili nevjerojatne teksture i okuse u jelima i na jelovniku, koji mijenjaju sezonski kako bi se iskoristila svježina lokalnih i sezonskih sastojaka. Jedan od glavnih aduta zbog kojeg smatraju da se nalaze pri samom vrhu svjetski priznatih i nagrađivanih restorana jest njegovanje partnerskog odnosa s lokalnim dobavljačima, ali i stručnim suradnicima zbog kojih kontinuirano mogu raditi na kvaliteti koju pružaju gostima.

3. DiverXo (Madrid, Španjolska)

Gastročudesa koja chef Dabiz Munos u vlastitom restoranu DiverXo prezentira na svojim tanjurima predstavljaju još neistraženu, hedonističku granu avangardne umjetnosti koja se temelji na jedinstvenoj percepciji svakoga gosta. Tanjur, kao slikarsko platno, pruža mu da se izrazi jedinstvenim kreacijama zbog kojih je svako jelo toga malenog restorana intimne atmosfere pravi unikat.

Upravo zbog toga što je broj gostiju ograničen, svaki od njih prilikom posjeta ima jedinstvenu priliku doživjeti postupak serviranja unikatnog jela u kojem će, nakon prezentacije, njegovo nepce uživati. Ikonom restorana zovu jelo Calamar Oriza, rižoto od pržene sipe s umakom od sezama. Jedinstveni pristup prema svakom gostu i nepokolebljiva kreativnost prilikom prezentacije jela madridski DiverXo čine jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih restorana koji privlači ljubitelje gastronomije iz cijelog svijeta, a rezervacije se primaju mjesecima unaprijed.

4. Asador Etxebarri (Axpe, Španjolska)

Zbog tradicionalne tehnike pečenja na drvenom žaru, u kojoj chef Victor Arguinzoniz koristi samo najkvalitetnije lokalne sastojke, ovaj rustikalni i maleni restoran smješten u pokrajini Baskiji postao je jedno od glavnih mjesta koje okuplja gurmane iz cijelog svijeta željne vrhunske hrane. Domaće sezonske namirnice glavne su zvijezde jela koja je chef Arguinzoniz počeo kreirati 1990., kad je i otvorio Asador Etxebarri. Glavni mu je cilj hranom odati počast bogatoj baskijskoj kulturi, a pečeni škampi s maslacem od crnog tartufa ili jastog pečen na drvenom žaru s maslacem od papra i dimljenim octom jela su na koja je najponosniji.

Autentičnost, ali i jednostavnost uz iznimnu kvalitetu sastojaka razlozi su zbog kojih je restoran zaslužio biti na četvrtom mjestu najboljih u svijetu. Iako daleko od velikoga grada, šušura i brojnih turista, Asador Etxebarri razlog je zbog kojeg će mnogi svratiti u selo Axpe.

5. Alchemist (Kopenhagen, Danska)

U skladištu koje je Dansko kraljevsko kazalište sagradilo kao spremište za svoje kulise i rekvizite smjestio se Alchemist – restoran koji nudi jedinstveno osjetilno iskustvo u trajanju od tri do pet sati popraćeno audiovizualnim spektaklom koji zaokružuje cijelu priču.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)


  Eksperimentalnu holističku kuhinju koja funkcionira poput pravog laboratorija vodi mlađahni chef Rasmus Munk. Namirnice za pripremu jela bira i spaja, kako tvrdi, na isti način na koji su drevni alkemičari nastojali spojiti filozofiju, prirodne znanosti, religiju i umjetnost pa se tako sirovi morski jež s Farskih otoka poslužuje pomiješan s foie grasom svilenkaste teksture, a piće od bioluminiscencije ekstrahirane iz meduza kušat ćete uz lagano prigušena svjetla kako bi njegov sjaj obasjao prostoriju. Ulaznice za restoran čekaju se barem tri do četiri mjeseca, a jedinstveno iskustvo koje je teško i zamisliti ovaj je restoran smjestilo na peto mjesto među najboljima u svijetu. 

Svaki od navedenih restorana može se pohvaliti jedinstvenim tehnikama u pripremi i prezentaciji hrane kojoj je maksimalno posvećena pozornost vrhunskih chefova. Osim ugodne i unikatne atmosfere u ambijentu koji zaokružuje cijelu priču, ovi se renomirani restorani uvelike oslanjaju na svoje partnere. Ključni faktor za njihovo poslovanje, i jedan od najvažnijih, za njih su svakako telekomunikacijske usluge koje im olakšavaju brojne aktivnosti u poslovanju - od funkcioniranja blagajne do POS uređaja. Uz vrhunsku kvalitetu koju pružaju svojim gostima, bez brzog bežičnog interneta u današnje je vrijeme kvalitetno poslovanje nemoguće. Da bismo u kompletnom doživljaju uživali i na domaćem terenu, baš kao i renomirani svjetski restorani, i oni na našem tržištu velike nade polažu u digitalne usluge i komunikacijska rješenja. Među tim se partnerima posebno ističe A1 Hrvatska - trenutačno najrasprostranjenija mreža u Hrvatskoj koja pokriva većinu kućanstava i poslovnih prostora svojim fiksnim i mobilnim uslugama.

Poslovanje koje bilježi stalni rast i brojne zadovoljne goste diljem svijeta, čvrst su dokaz da se vizija i ljubav prema poslu u koji su uloženi maksimalni napori, itekako isplate. Zbog velikog doprinosa kulinarskoj umjetnosti Restoran Central, Disfrutar, DiverXo, Asador Etxebarri i Alchemist s razlogom se nalaze na listi pet najboljih u svijetu za 2023. godinu.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

  • #renomirani restorani
  • #A1 Hrvatska
  • #A1
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Jako fino
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Kakav bezobrazluk: Automobilom vozio kroz grobove
Kakav bezobrazluk
VIDEO Kruži snimka s groblja, građani u šoku: "Svašta smo znali vidjeti po groblju, ali ovo je za ne povjerovat"
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
Istraga u tijeku
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
Jao...
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
Fijuuu!
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Čarobna Kuba
Pokrovitelj A1 Hrvatska

Samo je nebo granica: 5 dokumentaraca zbog kojih ćete poželjeti kartu u jednom smjeru do nevjerojatnih krajeva svijeta

Samo nekoliko klikova dijeli vas od avanture u kojoj ćete upoznati čitavi svijet preko ekrana i, tko zna, možda se odvažiti na filmsku pustolovinu i dosadašnja klasična putovanja pretvoriti u iskustvo vrijedno divljenja. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close