Istraživati brodom neke od najspektakularnijih kutaka Egipta, voziti se vlakom po čudesnoj Kubi, doživjeti noći punog mjeseca na Šri Lanki, mirisati zrak na čudesnim Andama ili pak doživjeti Etiopiju iz prve ruke – svijet nam na svakom uglu nudi neobične avanture u koje bismo se trebali upustiti barem jednom u životu.

Uživajte u dokumentarcima koji će vas zasigurno inspirirati da rezervirate smještaj i kupite avionsku kartu koja će označiti početak iskustva u kojem se uživa cijelim bićem.


1. Tough Boats: Journey Down the Nile

Ako planirate turu po Egiptu u vlastitom aranžmanu, pomoći vam može Holly Morris koja se u kratkom, ali živopisnom dokumentarcu odvažila otputovati u prošlost istražiti drevne egipatske grobnice i hramove duž Nila.

Ožujak i travanj idealno su vrijeme za posjet Egiptu Ožujak i travanj idealno su vrijeme za posjet Egiptu (Foto: Getty Images)

Isplanirajte vlastitu rutu, inspirirajte se i zapamtite – pri kupnji na egipatskim tržnicama obavezno se cjenkajte kako ne biste uvrijedili lokalno stanovništvo. Ožujak i travanj idealno su vrijeme za posjet Egiptu jer su maksimalne dnevne temperaure oko 28, a povratna karta iz Zagreba u tim mjesecima stajat će vas oko 280 eura po osobi.

2. Cuba's Sugar Trains

Havana, Santa Clara, Cienfuegos, Trinidad i Morón mjesta su radnje uzbudljivog dokumentarca koji nas vlakom vodi po raju na sasvim drugom kraju svijeta u kojem je popiti rum i zapaliti kubanku uz ritmove salse baš sve što vam treba za savršen odmor na najvećem karipskom otoku – Kubi.

Ne pomišljajte na luksuznu udobnost i komfor u vožnji vlakom po prugama koje su 1837. napravljene za prijevoz šećerne trske. Kartu od Havane do Santa Clare možete kupiti po cijeni od otprilike 275 kubanskih pesosa, odnosno 10 eura. U kofer stavite baš sve što vam padne na pamet jer su tamošnje trgovine gotovo prazne i nude samo osnovne potrepštine.

Vožnja vlakom po Kubi posebno je iskustvo koje vrijedi doživjeti Vožnja vlakom po Kubi posebno je iskustvo koje vrijedi doživjeti (Foto: Getty Images)

Ako želite testirati svoje granice izdržljivosti, ali pritom maksimalno uživati u svakoj sekundi života kakav niste ni pomislili da postoji, odvojite manje od sat vremena i pogledajte avanturu Iana Wrighta koju možete pronaći na Netflixu. Udobno se zavalite i uživati u vašoj privatnoj videoteci na svojem mobitelu, računalu ili TV-u.

3. Sri Lanka Island of Hope

Miran, siguran i sretan put u budućnost glavna je misao koja se neprestano ponavlja u molitvama stanovništva Šri Lanke. Ovaj biser Indijskog oceana od Hrvatske je udaljen oko 10 sati leta, povratna se karta može naći i za 500 eura, a smještaj s bazenom moguće je rezervirati za svega 20 eura po noćenju.

Ritualna povorka svete relikvije Perahera Ritualna povorka svete relikvije Perahera (Foto: Getty Images)

Bogata kultura i tradicija ove zemlje nevjerojatni je magnet koji već dugo privlači turiste diljem svijeta, a jedno od najboljih perioda godine za posjet je kolovoz kada se održava godišnji festival u Kandyju. Ritualna povorka svete relikvije Perahera ove će se godine održati od 10. do 20. kolovoza stoga još uvijek stignete kupiti avionske karte.

Kako izgleda proslava, tko predvodi povorku i zašto, ali i što vas očekuje otisnete li se na sasvim drugi kraj svijeta pogledati možete u dokumentarcu na Netflixu koji je, po prvi puta u Hrvatskoj, moguće aktivirati uz A1 Hrvatska.

4. Magical Andes

Milijunima godina prije nas planet na kojem živimo započinjao je svoje magične kreacije zbog kojih danas gdje god se okrenemo uživamo u pogledu od kojeg zastaje dah. Ande su jedno od brojnih čuda prirode, ali su i najduži kontinentalni planinski lanac na svijetu koji se proteže zapadnom obalom Južne Amerike kroz čak sedam država.

Ande su najduži kontinentalni planinski lanac na svijetu Ande su najduži kontinentalni planinski lanac na svijetu (Foto: Getty Images)

U dokumentarcu koji kroz dvije sezone, odnosno 10 epizoda gledateljima nudi čarobno iskustvo, puno boja, zadivljujućih krajolika i prekrasnih ljudi na čije su živote Ande utjecale ili su ih promijenile pratimo stanovnike Venezuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea i Argentine.

Kako lokalno stanovništvo živi provjeriti možete ako pogledate serijal ili se uvjerite sami jer su ožujak, listopad i studeni najjeftiniji mjeseci u kojima možete pronaći povoljnu avionsku kartu iz Zagreba za pravu južnoameričku avanturu koja se pamti za cijeli život. Ako ipak odgađate Južnu Ameriku na neko vrijeme, uživajte u Magical Andes dokumentarnoj seriji koja će sve čari Anda iz prve ruke dovesti ravno u vaš dom.

5. Tough Trucks of Ethiopia

Nakon putovanja brodom po Egiptu i vlakom po Kubi, dolazimo do dokumentarca u kojem Zay Harding putuje kamionom po Etiopiji i pritom hrani oči pogledom na drevne, srednjovjekovne i moderne gradove i mjesta ove zemlje koja se smjestila na istoku Afrike.

Nevjerojatna crkva isklesana u stijeni Lalibeli Nevjerojatna crkva isklesana u stijeni Lalibeli (Foto: Getty Images)

Zaya pratimo na turi u kojoj kamionom prelazi užarenu pustinju Afar i posjećuje nevjerojatne crkve isklesane u stijeni Lalibeli pa kreće put Aksuma, nekadašnje prijestolnice drevnih afričkih civilizacija. Što ga sve očekuje na putovanju koje će obožavati ljubitelji adrenalina i neizvjesnosti, pogledati možete na Netflixu.

Bez obzira na to planirate li uskoro spakirati kofer pa tražite inspiraciju za svoju sljedeću avanturu ili samo volite uživati u udobnosti svojeg doma istražujući čudesna mjesta diljem svijeta, uz Netflix koji donosi A1 Hrvatska i vlastitu videoteku pronaći ćete sadržaj po svojem guštu. Svim novim i postojećim korisnicima mobilnih i fiksnih usluga A1 poklanja Netflix Osnovni paket na 6 mjeseci. Uz nekoliko klikova jednostavno aktivirajte uslugu do 31. ožujka uz mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internetske pakete Mega NET i Giga NET i uživajte u sadržaju na svojem mobitelu, računalu ili televiziji. Požurite i osigurajte svoju primamljivu avionsku kartu u obliku Netflix računa s kojim ćete, zahvaljujući A1 Hrvatska, jednostavno i sigurno proputovati cijeli svijet iz udobnosti svojeg doma.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju