• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

10 zanimljivosti o superzdravim listićima: Znate li zašto voda za čaj ne smije ključati?

Ako je voda za čaj previše vruća, uništit će se blagotvorna svojstva listića. Zeleni čaj bi se trebao procijediti nakon dvije do tri minute, ali listiće možete iskoristiti i za "drugu turu", no u tom ih slučaju ostavite nešto dulje – oko pet minuta...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.12.2022 09:17 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Biljku Camellia sinensis, od koje se radi zeleni, crni i bijeli čaj otkrio je car Shen Nung 2750. godina pr. Kr., a danas se listići za omiljeni napitak proizvode u cijelom svijetu. U Kini se kultura ispijanja čaja razvila uživanjem u zelenim listićima, a crni, kojem fermentacija daje na "izdržljivosti", došao je kao odgovor na jednostavniji transport do Engleske.

Čaj ili kineski čajevac grmoliko je drvo sa zimzelenim listovima i pravilnim bijelim ili ružičastim cvjetovima. Listovi sadrže kofein (ili tein), teobromin, teofilin, tanin i eterično ulje. Prema načinu prerade dobivaju se razne vrste čajeva: bijeli, zeleni, crni... 

Za crni čaj listići se nakon berbe suše, zatim uvijaju ili usitnjavaju pa fermentiraju. U procesu fermentacije listići gube prvotnu trpkost i razvijaju karakterističnu boju i aromu. Nakon toga se prže u velikim pećima. Zeleni čaj obrađuje se samo parom i potom suši na zraku. Kako pritom ne oksidira niti fermentira, zadržava se zelena boja, kao i blagotvorne tvari.

Kakva slučajnost! 

Prema kineskoj legendi, car Shen Nong prije oko 5000 godina prvi puta je skuhao čaj. Smatrajući kako se voda prije ispijanja mora prokuhati, car je inzistirao da mu se poslužuje vruća. Na jednom od svojih proputovanja, kada se Shen Nong odlučio malo odmoriti i uživati u prirodi, u vodu koja je ključala palo je nekoliko listova kineskog čajevca. Car se oduševio okusom i mirom koji mu je donio napitak, a ostalo je povijest.

Čaj careva

Bijeli čaj je bio iznimno cijenjen u Kini, a zbog visoke cijene pile su ga samo carske obitelji i bogati, privilegirani staleži. Za njega se odabiru samo najfiniji, mladi listići i pupoljci, prekriveni bijelim dlačicama. Bijeli čaj je poznat i kao "car čajeva", a listići se ne fermentiraju. Zbog najmanje moguće obrade bijeli čaj je još bogatiji antioksidansima od zelenog.

Kako se radi čaj?

Listići čaja se ne dodaju u vodu koja ključa jer visoka temperatura uništava blagotvorna svojstva listića. Voda treba biti na temperaturi od oko 65 – 82 Celzijeva stupnja. Također, čaj nemojte držati predugo u vodi. Zeleni čaj bi se trebao procijediti nakon dvije do tri minute, ali listiće možete iskoristiti i za "drugu turu", no u tom ih slučaju ostavite nešto dulje – oko pet minuta.

Što je oolong?


Polufermentirani čaj oolong većinom se proizvodi u Kini. Ni previše mladi, ali ni stari listići se nakon branja izlažu suncu i zatim se tresu u košarama od bambusa pa ostavljaju u hladovini da se osuše i potom zagrijavaju na visokoj temperaturi. Rubovi listova takvog čaja su karakteristične crvenkaste boje.

Čajna ceremonija


Čaj su u 9. st. budistički svećenici iz Kine prenijeli u Japan, gdje je u 12. st. ušao u opću potrošnju, a zatim postao i predmet posebnog rituala, tzv. japanske čajne ceremonije. Budistički monasi također su obožavali čaj. Pili su ga svakodnevno, kao dio rituala meditacije, jer doprinosi tjelesnom miru i budi energiju. Zbog toga se čaj često uzgajao u vrtovima budističkih samostana.

Put svile

Listići neodvojivi od britanske tradicije na Otok su stigli relativno kasno – u 17. stoljeću. Iz Azije je čaj stizao polako, brodovima portugalskih trgovačkih putnika sve do Venecije, oko 1560. godine. Putem svile čaj se dopremao od Indije preko Rusije u Europu. Sredinom 18. stoljeća Istočnoindijska kompanija uvelike je zarađivala na popularnosti cijenjenog napitka.

Od Portugala do Britanije 

Za prvi doticaj Britanaca s čajem navodno je zaslužna jedna Portugalka. Catherine od Braganze stigla je na engleski dvor 1662. i pokrenula trend ispijanja čaja među plemstvom.

Krijumčari čaja

Britanski porez za listiće čajevca u 18. stoljeću bio je ogroman, što je dovelo do krijumčarenja.

Kada je Engleska posebnim zakonom o nametu na čaj pokušala osigurati monopolistički položaj engleske Istočnoindijske kompanije u svojoj sjevernoameričkoj koloniji, kolonisti u Bostonu, a zatim i u nekim drugim mjestima, bacili su u znak prosvjeda engleske terete čaja u more, pa je tako sukob oko čaja (Bostonska čajanka) ušao u anale. 

1784. britanski premijer William Pitt donio je zakon po kojem je porez na čaj pao sa 199 posto na 12 posto. Tako je omiljeni napitak prestao biti luksuz i postao piće dostupno svima.

Šalica zdravlja

Čaj nije bio popularan samo zbog svojeg okusa, nego i brojnih zdravstvenih dobrobiti. Voda koja se grijala za čaj smanjila je rizik zaraze kolerom, a zaslađen šećerom i mlijekom napitak je radnicima davao snagu za nastavak posla te je ubrzo postao omiljeno piće radničke klase. Zbog blagotvornih svojstava čaj se i danas pije kao prirodni lijek. 

Vojvodska posla

Prema pričama, uživanje čaja u britanskom visokom društvu popularizirala je vojvotkinja od Bedforda, Anna Maria Russell. Ona bi ponekad ogladnjela između ručka i večere te bi naručivala male zalogaje poput kolačića i sendviča zajedno s čajem i to je malo-pomalo postala svakodnevna rutina koja se ubrzo proširila po cijelom dvoru, između 15 i 16 sati. A osim čaja, običaj uključuje i uživanje u sendvičima i kolačima.

 

  • #piće
  • #čaj
  • #kina
  • #Japan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Kuća za odmor Šumska vila, Mrkopalj
Za punjenje baterija
Šumska vila u Gorskom kotaru idealan je izbor za kvalitetan odmor, a pogled iz dnevne sobe je – spektakl

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
show
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Krovinovića
snimile kamere
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Filipa Krovinovića
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
MasterChef: ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
RAZOČARALI!
ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
Zdrava verzija
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Matcha - 1
Umjesto kave

Napitak koji diže energiju, ali ne stvara nervozu: Kako pripremiti savršenu matchu

Osim što podiže razinu energije tijekom dana, fino mljeveni čaj u prahu pun je antioksidansa koji smanjuju rizik od teških i kroničnih bolesti, a služi i kao čuvar srca, jetre i mozga... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Šalica zdravlja

    Piće japanskih ratnika koje vraća energiju: Zašto se u kafićima sve češće naručuje matcha?

  • Čaj - 3 Zanimljivosti
    Veličanstveni napitak

    Nakon vode: Najrasprostranjenije piće na svijetu koje je promijenilo tijek povijesti

  • Matcha - 1 Hrana i piće
    Umjesto kave

    Napitak koji diže energiju, ali ne stvara nervozu: Kako pripremiti savršenu matchu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close