Nova zračna vozila ne krasi samo veća udobnost za putnike, već i cool izgled. Najnoviji modeli, predstavljeni su na ovogodišnjem Farnborough međunarodnom avio sajmu, održanom u okolici Londona, a pet najzanimljivijih odabrao je CNN

1. Bombardier CS100
Bombardier CS100 ima 110 do 125 mjesta, a iako ima samo jedan prolaz između sjedala, za razliku od većine zrakoplova, prilično je prostran. Ima visoke stropove od kabina, veće toalete i prozore i tiše motore. Može voziti i do 5600 kilometara.

> Tko bi rekao... Zašto još uvijek postoje pepeljare u avionima?

Kako bi se i vi mogli uskoro naći u ovom vozilu? Drugi najveći prijevoznik na svijetu, Delta Air Lines naručio je 75 komada modela CS100, a vjerojatno će ih naručiti još.

2. Airbus A350-900

Ono što razlikuje A350 od većine aviona je materijal izrade. Umjesto aluminija, korišteno je lagano karbonsko vlakno. Iako je izrada s ovim materijalom skuplja, u konačnici se više isplati jer štedi gorivo, a zahvaljujući karbonskom vlaknu, manje se osjeti pritisak u kabinama, pa i putnici manje osjete jet-lag.

Kao i Bombardier, i ovaj model Airbusa, naći će se u floti Delta Air Linesa od iduće godine. A350 ima 315 mjesta i može voziti i do 85 posto brzine zvuka, zahvaljujući čemu ultra duge rute 'odradi' i za 12 sati.

3. Boeing 787-9 Dreamliner

Najveći svjetski prijevoznik, American Airlines za tri mjeseca počinje voziti 'liniju snova'. Zašto ju tako zovu? Zato jer su zrakoplovi izrađeni od karbonskih vlakana, a dizajniran je za izuzetno duge rute, poput one od San Francisca do Singapura za koju mu treba 16 sati i 20 minuta.

> Zašto moramo ugasiti mobitel u avionu?

4. Embraer E190–E–2

U promet će biti pušten 2018., a u njemu će se voziti 75 do 130 putnika. Učinkovit motor i pametan dizajn krila omogućio je uštedu goriva za 14,5 posto.

5. Boeing 737MAX

Boeing, koji je ove godine proslavio svoju stotu godišnjicu, predstavio je moderniji model svog najpopularnijeg modela: 737. U njega stane 163 do 200 putnika, a krase ga super tihi motori, dizajnirani posebno za ovaj zrakoplov. Southwest Airlines krenut će s komercijalnim vožnjama krajem 2017.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju