Oko četvrtina ljudi diljem svijeta ima supermoći. Točnije, imaju superosjetljive jezike pa mogu puno bolje osjetiti okuse. Takvi ljudi nalaze se među nama, a otkriti ih možete i prema tome što su vrlo često izbirljivi kad je riječ o hrani i poprilično osjetljivi na previše začinjena jela. Često izbjegavaju kelj i kupus, mnoga im alkoholna pića ne odgovaraju, a ni sok od grejpa, intenzivni zeleni čaj te jako slatka hrana nisu na njihovu popisu omiljenih. Kavu najčešće piju s dodacima poput mlijeka ili šlaga te s više šećera. Osim toga, takvi ljudi idealni su kušači vina.

Razlog zbog kojih su neki jezici osjetljiviji od drugih jest veći broj okusnih pupoljaka. Kako priroda nekima daje, a drugima oduzme, tako ih četvrtina ljudi ima manje od prosjeka pa im hrana ima blaži okus. Ako se ne kontroliraju, soljenka im često postane dobra prijateljica.

Brzi test (Foto: WSET)

Kako biste otkrili imate li supermoćno osjetilo okusa, uzmite karton ili čvršći papir pa napravite rupicu bušilicom papira. Premažite jezik jestivom plavom bojom kako bi se crvene točkice, odnosno papile na jeziku bolje vidjele. Stavite papir na jezik, uzmite povećalo i pogledajte se u zrcalo i izbrojite ih – ili zamolite nekoga da to učini umjesto vas.

Vidite li ih više od 35 to znači da ste superkušač, od 15 do 35 je prosječan broj, a manje od 15 imaju ljudi slabijeg osjetila okusa.