Katalonsko selo koje strah tjera u kosti onima što se boje visina staro je oko tisuću godina, a nalazi se u Gironi između rijeka Fluvia i Toronell. Castellfollit de la Roca smjestio se na bazaltnoj stijeni dugačkoj oko kilometra i visokoj 50 metara. Nastao je erupcijom vulkana, a erozija i dvije rijeke podarili su mu specifičan izgled.

Dio je nacionalnog parka Garrotxa, raja za obožavatelje dramatične prirode na sjeveroistoku Španjolske koji broji 40 ugašenih vulkana. Iako opasnosti od izlijevanja lave nema, ovo je područje seizmički i dalje aktivno pa povremeni potresi nisu neuobičajeni.

Uske ulice i nezaboravni vidikovci Castellfollita de la Roce daju osobit, mistični šarm selu koje izgleda kao da je stalo u vremenu. Najstarije kuće djelomično su sagrađene od vulkanskog kamena, a šarm pružaju i srednjovjekovni trgovi te stare crkvice.

Castellfollit de la Roca - 3 Castellfollit de la Roca - 3 (Foto: Getty Images)

Turisti koji žele prespavati u selu, a ne samo prošetati njima na raspolaganju imaju privatne sobe i pansion. Autobusne linije voze iz Girone i Barcelone, kao i Olota, ljupkog srednjovjekovnog gradića udaljenog oko osam kilometara. Iako u selu živi oko tisuću stanovnika, ono ima i dva muzeja. Jedan od njih posvećen je mesu i kobasicama, a ondje možete razgledati alate koji su se upotrebljavali u proizvodnji kobasica i drugih prerađevina. Drugi je posvećen Vijetnamskom ratu.

> Ne morate se brinuti za svaku kunu: Predivni europski grad koji zovu "Muzej na otvorenom"

Gurmanima se preporučuju jela od šumskih gljiva koje rastu na području vulkanskog parka, kao i specijaliteti od graha koje je najbolje zaliti craft pivom koje se ondje proizvodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju