Podno planine Hochschwab u austrijskoj pokrajini Štajerskoj jezero Grüner See (Zeleno jezero) pretvara se sredinom ljeta u park. Okruženo planinama i šumama, ovisno o godišnjem dobu mijenja svoju veličinu, a time i namjenu.

Nastaje u proljeće i nestaje sredinom ljeta

Zeleno jezero u selu Tragöβ dobilo je ime prema smaragdnozelenoj boji kojom privlači posjetitelje. Čista i bistra voda kojom se jezero puni dolazi kao posljedica otapanja snijega i leda s okolnih planina, a temperatura od 6 do 7 Celzijevih stupnjeva također utječe na čistoću i dobru vidljivost.

Jezero počinje dostizati svoj vrhunac dubine od 12 metara tijekom proljeća kada temperature rastu, snijeg se topi, a bazen ispod planina puni se vodom. Upravo tada, u svibnju i lipnju, najljepše je i najprivlačnije posjetiteljima. Ova čarolija počinje nestajati sredinom srpnja i do zime dostiže svoju standardnu dubinu od dva metra, a prostor na kojem se nalazilo oblači se u svoje drugo ruho i postaje park za planinare. 

Grüner See - 1 Grüner See - 1 (Foto: Shutterstock)

Čudnovata priroda i neobičan podvodni svijet

Budući da ostatak godine ovaj prostor nije popunjen punim kapacitetom, u proljeće i početkom ljeta privlačio je brojne ronioce. Oni su u ovom neobičnom ronilačkom iskustvu mogli jasno vidjeti mostiće, klupice, vijugave planinarske staze i alpske biljke. Danas je ta aktivnost zabranjena radi što boljeg očuvanja jezera. Dodatna je zanimljivost da se biljni svijet prilagodio na ovakav "dvostruki“ život.

Kako doći?

Do Zelenog jezera možete iz Hrvatske za otprilike 2 sata. Iz Zagreba ćete stići za nešto malo više od 3 sata, iz Rijeke za 4, Osijeka 5, a Splita malo dužih 6 sati. U blizini jezera postoje restorani u kojima možete pojesti neku tradicionalnu austrijsku hranu ili riblje specijalitete. Jezero može biti i odlična ideja ako se budete nalazili više dana u Beču i želite pobjeći od gužve i gradske vreve. Iz Beča će vam trebati malo više od 2 sata.

Vrata Bilogore: Izletište u kojem gost postaje prijatelj, a umjesto u dućan po sastojke se ide k susjedu Izletište Vrata Bilogore - 5 Izletište Vrata Bilogore - 6 Izletište Vrata Bilogore - 4 +2 Izletište Vrata Bilogore - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju