Kad je riječ o vodi, ljudi se bez problema prilično jasno mogu podijeliti u dva tabora. Prvi su oni koji piju vodu iz slavine (barem kad gledamo Lijepu Našu gdje je tako nešto moguće), a drugi su oni koji obavezno kupuju flaširanu vodu. Tko je u pravu nije ni bitno, ali kad već idete na put, a prvenstveno pripadate prvoj skupini, vrijedi znati u kojim državama bez bojazni možete piti vodu iz slavine.

Umjesto da vjerujete izvješćima drugih putnika iz druge ruke ili rezultatima brzopletog pretraživanja weba, najsigurniji način da saznate više o kvaliteti vode iz slavine u zemljama koje planirate posjetiti jest oslanjanje na izvješća o vodi iz slavine za piće iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sjedištem u Atlanti, a koje prenosi stranica Travel Awaits.

Voda - 1 Voda - 1 (Foto: Getty Images)

Naime na njihovoj web stranici s vremena na vrijeme ažurira se popis država u kojima bez brige možete piti vodu iz slavina, ali i popis onih država gdje vodu iz slavine ne biste trebali piti. Iako je zadnji put popis ažuriran pred malo više od godinu dana, možemo ga i dalje smatrati vjerodostojnim.

Za početak, drago nam je na popisu vidjeti Hrvatsku kao zemlju u kojoj bez problema i straha možete piti vodu iz slavine. Od nama bitnih zemalja, pri čemu mislimo na one zemlje u koje rado putujemo na skijanja, ljetovanja i slično, vodu je sigurno piti i iz slavina u Austriji, Češkoj, Danskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj te još mnogim destinacijama. Moguće ju je bez problema piti i u bogatom – Dubaiu.

Ipak, negdje se voda iz slavine nikako ne preporuča, a nažalost, nije da je baš mali uzorak i takvih zemalja. Albanija, Argentina, Brazil, Kina, Kolumbija, Kuba, Egipat, Gruzija, Indija, Meksiko, Kosovo, Litva, Rumunjska, Rusija, zemlje su u kojima prema američkom CDC – u ne treba piti vodu koja nije flaširana. Ono što nas je malo iznenadilo jest, činjenica da su se na popisu zemalja u kojima bi valjalo kupiti svoju, odnosno ne piti vodu iz slavine našle i Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Voda Voda (Foto: Shutterstock)

U svakom slučaju, ako vas zanima koje se još države nalaze na dozvoljenom/nedozvoljenom popisu posjetite sljedeću poveznicu. Ako želite znati još više informacija o temi zdravlje i putovanje, nije loše ni zaputiti se na web stranicu CDC – a.

Najčišće destinacije: Mjesta na svijetu s najboljom pitkom vodom, čistim zrakom i predivnom prirodom Melissani - 4 Cape Grim - 2 Cape Grim - 1 +5 Finska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju