Kad se prijatelji vrate s putovanja i puna su im usta gurmanskih doživljaja, lako nas mogu zaraziti da krenemo njihovim stopama i bacimo se na hedonistički turizam. Srećom, Hrvatska je u finom društvu susjeda koji cijene dobar obrok pa ne trebamo prelaziti silne granice da bismo se izguštali.

Destinacije poput Grčke, Italije ili BiH omiljene su na listama onih koji strane zemlje otkrivaju kroz okuse i mirise nacionalnih kuhinja - baš kao i Turska, Tajland... No što je s onim destinacijama na kojima tanjuri i čaše nisu toliko popularni?

Raspravljali o ukusima ili ne, u nekim je zemljama tradicionalna kuhinja itekako u sjeni kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti. Na stranu pritom Michelinovi restorani i vrsni chefovi, riječ je o pristupačnim restoranima, bistroima i hrani koja se jede s nogu.

Britanija je poznata po svojoj reputaciji da joj je domaća kuhinja bez okusa, no na meti kritika na turističkim forumima našle su se i Jamajka, Kenija, kao i Finska.

Finska

Finska hrana jedna je od najdosadnijih i najmanje kreativnih, ali je zdrava. Tijekom finskih Olimpijskih igara 1952. provedeno je istraživanje među sportašima, oni su smatrali da je finska kuhinja najgora“, kaže Sriharsha Kuchimanchi iz Indije.

Nizozemska

Edwin van Davenhorst iz Nizozemske dodaje: „Budući da sam Nizozemac, znam što je bezokusna hrana kojoj fali kreativnosti. Naša jela najbolje je opisati kao hranjiva i jednostavna za pripremu. Jedan od primjera je stamppot, povrće s krumpirom kuhano u istom loncu, zatim pasirano i posluženo s komadom mesa i umakom.

Nikaragva

„U Nikaragvi vegetarijanci jedu rižu i grah s prženim bananama. Volim tu kombinaciju i jela sam je na Kostarici, ali u Nikaragvi je to jelo gotovo uvijek hladno, suho i bez začina. I ananas me razočarao. Uvijek je nezreo i kiseo, dok je na Kostarici nezamislivo sočan“, tvrdi Njemica Amelie Landfisch.

Mongolija

„Moj glas za najgoru kuhinju ide Mongoliji. Nema povrća, nema začina - samo meso i tjestenina. Kazahstanska kuhinja je slična, ali kako zemlja vrvi drugim nacionalnostima, možete se fino najesti korejskih, gruzijskih, ruskih ili kineskih jela“, kaže Steven Hermans, koji živi u Kazahstanu.

Jamajka

„Jamajka ima totalnu bezličnu hranu – sve je bezokusno osim pečene piletine. Za doručak se jedu kuhane banane, kuhani krumpir, kuhana jaja i još kuhanog. Za ručak je bljutava riža s graškom. Ne znam kako im to polazi za rukom?!“ čudi se Brian Collins iz SAD-a.

Engleska

Jeff Pellarin iz Kanade kaže da se Engleska jako trudi osloboditi loše reputacije, ali još uvijek guštaju u groznim sendvičima s jajima iz Marks & Spencera.

„Najtužnije mi je iskustvo bilo kada smo pitali mještane za najbolje mjesto s fish&chipsom u Londonu. Nakon pola sata traženja dobili smo lijepe komade svježe ribe... bez ikakva okusa“, kaže.

Nepal 

„Izvan turističkih restorana u Katmanduu, hrana u Nepalu dosta je loša. Na temelju mog (skromnog) iskustva kao turista, čini se da Nepalci žive od dviju stvari, više-manje od tjestenine i dal bhata. Tjestenina je okej, a dal bhat je sličan indijskoj riži s lećom, osim što je vodenastiji, a začini su manje zanimljivi. Što ste dalje gradu, to ćete teže naći meso s povrćem“, objašnjava Annika Schauer iz
SAD-a

Kenija

"Kenijska je kuhinja ukusna, ali brzo dosadi. Na svakom koraku je bezokusna kasava, što je očekivano jer služi kao jeftin izvor kalorija. Osim toga, sve živo se kuha, i to dugo – dok ne izađe posljednja kap života iz povrća i drugih namirnica“, dodaje Ben Santhouse iz Velike Britanije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju