Hrvatska nogometna reprezentacija danas igra polufinalnu utakmicu s Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Katru. Izvrsna je to prilika da naučimo nešto više o zemlji iz koje dolazi naš nogometni protivnik.

Argentina se prostire na 2.766.890 četvornih kilometara u Južnoj Americi između Anda i Atlantskog oceana. Smatra se po površini drugom najvećom državom u Južnoj Americi (poslije Brazila), a oko 50 puta veća je od Hrvatske. U Argentini živi oko 45 milijuna ljudi, što je otprilike 11 puta više nego u Lijepoj Našoj.

Najviši vrh i najniža točka južne hemisfere

U argentinskoj pokrajini Mendoza skriva se najviši vrh Južne Amerike i južne hemisfere uopće. Riječ je o Aconcagui u Andama, koja se izdiže na 6962 metra. Matthias Zurbriggen prva je osoba koja je službeno osvojila ovaj vrh – i to 14. siječnja 1897. godine. Slano jezero Laguna del Carbon smješteno je 105 metara ispod razine mora u argentinskoj provinciji Santa Cruz te se smatra najnižom točkom južne hemisfere i sedmom najnižom točkom na Zemlji.

Prvi animirani dugometražni film na svijetu

Iz Argentine potječe prvi animirani dugometražni film. Riječ je o 70-minutnoj političkoj satiri "El Apostol" u režiji Qurinoa Cristianija i Federicoa Vallea koja se sastojala od 58.000 sličica, a svjetsku premijeru imala je 9. studenog 1917. godine. Glavni lik filma bio je tadašnji argentinski predsjednik Hipolito Yrigoye, koji se u crtiću koristio svim silama da očisti Buenos Aires od korupcije. Film je doživio velik uspjeh kod kritike i publike, no njegova jedina kopija uništena je u požaru filmskog studija Federica Vallea 1928. godine te se "El Apostol" danas smatra izgubljenim filmom.

Rosario Zanimljivosti Može Lionel? Grad koji je zakonom zabranio dati djetetu ime Messi

Zabranjeno je nazvati dijete Messi

Kapetan argentinske nogometne reprezentacije Lionel Messi jedan je od najpopularnijih i najuspješnijih sportaša na svijetu, koji je svojim uspjesima inspirirao mnoge ljude diljem svijeta. Inspirirao je i mnoge roditelje u ovoj latinoameričkoj zemlji da svojoj djeci daju njegovo ime. Potražnja za imenom Messi bila je tolika u rodnom gradu nogometne zvijezde – Rosariju – da su lokalne vlasti 2018. godine donijele zakon koji zabranjuje davanje ovog imena djeci u najvećem gradu argentinske pokrajine Santa Fe. Ovaj je zakon donesen kako bi spriječili kasniju masovnu pomutnju među stanovnicima.

"Košarka" na konjima

Vjerovali ili ne, nogomet nije nacionalni sport u Argentini. Ovu titulu nosi juego del pato ili skraćeno pato od 1953. godine. Riječ je o neobičnom sportu koji obuhvaća jedinstvene elemente argentinske kulture i povijesti, a izgleda poput polo-utakmice s košarkaškom loptom. Čuvari stada na konjima – gauči – originalno su igrali pato sa živom patkom u košari, po kojoj je ovaj sport dobio ime. Dvije ekipe od četiri jahača na konjima se natječu tko će postići više pogodaka patoom kroz mrežaste obruče postavljene na visini od 2,4 metra na oba kraja travnatog terena. Pato se igra u šest razdoblja po osam minuta s petominutnim pauzama između svakog razdoblja.

Prvi slučaj riješen uz pomoć otiska prstiju

Argentinac hrvatskog porijekla Ivan Vučetić prva je osoba u svijetu koja je identificirala počinitelja teškog zločina uz pomoć otiska prstiju. Kao zaposlenik policije u La Plati zadužen za kriminalističku identifikaciju, Vučetić je 1892. godine riješio slučaj Franciske Rojas, koja je optužila ljubavnika za ubojstvo svoje dvoje djece. Usporedivši krvavi otisak pronađen na mjestu zločina s počiniteljem kriminalist je zaključio da ubojstvo nije počinio ljubavnik, već sama Franciska.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Avenija 9. srpnja: Najšira ulica na svijetu, koja ima čak 14 traka

Najšira ulica na svijetu

Avenida 9 de Julio ili Avenija 9. srpnja u Buenos Airesu najšira je ulica u Argentini, ali i svijetu. Ova prometna žila kucavica glavnog argentinskoga grada ime je dobila prema Danu nezavisnosti, koji se zbio upravo 9. srpnja 1816. godine. Na nekim dijelovima ulica ima čak sedam traka u oba smjera te je široka do 140 metara. Nije ju lako prijeći pješice.

50 kg junetine po glavi stanovnika

Argentinsku kuhinju nemoguće je zamisliti bez sočne junetine, koja se najčešće priprema na roštilju (asados). Da su Argentinci veliki ljubitelji mesa, potvrđuje i podatak iz 2020. kako se u godini dana pojede 49,7 kilograma junetine po glavi stanovnika. Iako se čini ogromnim, ovaj broj dramatično je pao u posljednjih 50-ak godina. Godine 1956., primjerice, pojelo se čak 100,8 kilograma junećeg mesa po glavi stanovnika. Od bezalkoholnih napitaka najradije se pije yerba mate. Za nacionalno argentinsko piće kaže se da ima jačinu kave, ljekovitost čaja, a da pruža euforiju koju donosi konzumacija čokolade. Ovaj biljni napitak sa zemljanim, gorko-slatkim okusom dobiva se natapanjem lišća i stabljike Ilex paraguariensis u vreloj vodi, može se poslužiti topao ili hladan, a pije se kroz metalnu slamku po imenu bombilla.

U zemlji tanga i šarenila: 10 zanimljivosti o Buenos Airesu Buenos Aires Buenos Aires - 1 Buenos Aires - 3 +1 Buenos Aires - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju