Avenida 9 de Julio ili Avenija 9. srpnja u Buenos Airesu najšira je ulica u Argentini, ali i svijetu. Ova prometna žila kucavica glavnog argentinskog grada ime je dobila prema Danu nezavisnosti koji se zbio upravo 9. srpnja 1816. godine.

Avenija se proteže na otprilike tri kilometara od četvrti Retrio na sjeveru do željeznčke stanice Constitucion na jugu.

Bristol Putovanja Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu

Na nekim dijelovima ulica ima čak sedam traka – u oba smjera, te je široka do 140 metara. Nije je lako prijeći pješice. Štoviše, jedino se trčeći može cijelu prijeći odjedanput – većina potraži spas na prometnom otoku između dva zelena svjetla da bi je uspješno svladala.

Gradnja avenije planirana je još 1888. godine, no građevinske dozvole i potrebna sredstva prikupljena su tek 1935. Glavnina ceste, pak, dovršena je tek u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

Bratislava - 2 Zanimljivosti Náci iz Bratislave zbog kojeg se lome koplja na društvenim mrežama

Kroz središte Avenije prolazi razgranata mreža argentinskih gradskih autobusa Metrobus kojom se svakodnevno koristi četvrt milijuna ljudi, a na križanju s ulicom Correntes izdiže se i ponos grada – Obelisk Buenos Airesa.

Turisti na ovom potezu razgledavaju i zgradu opere Teatro Colon, trg Plaza de la Republica, kip posvećen Don Quijotu, zgradu francuske ambasade i slična mjesta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju