1. Ulice su uredno "posložene", a jedan kvart posebno odaje počast ženama

U Buenos Airesu se lako snaći, bez obzira na njegovu veličinu i gradski kaos koji neizostavno dolazi sa svakim većim gradom. Ulice su poredane slično kao njujorške – uglavnom se sijeku pod pravim kutom i dobro su organizirane. Posebno lijepo i romantično mjesto zove se Puente de la Mujer, most koji privlači parove i svojim imenom ističe balans između muškog i ženskog svijeta. Također, značajno je što se nalazi u naselju Puerto Madero, u kojem većina ulica nosi ženska imena, prema ženskim heroinama iz argentinske povijesti. Ovo je rijedak primjer naselja u nekom glavnom gradu čije su ulice toliko "ženske".

2. Roza kuća je nova Bijela kuća

Predsjednik Argentine ne živi u Bijeloj kući, već Ružičastoj. I uistinu je nježne, pastelno roze boje, zbog čega se zove Casa Rosada. Smještena je u Buenos Airesu, a o porijeklu njezine boje i danas se vode rasprave. Jedni govore kako boja simbolizira jedinstvo dvaju političkih stranaka s kraja 19. stoljeća (jedne je simbolizirala bijela, druge crvena boja), dok drugi podsjećaju na krv krava koja se nekad koristila u boji jer se vjerovalo kako krv štiti od vrućine i vlage.

3. Jedan od najvećih japanskih vrtova koji nisu u Japanu

Otvoren javnosti krajem 1960-ih, japanski vrt trebao je biti odavanje počasti uslijed dolaska japanskog princa Akihita i princeze Michiko. Jardin Japonés de Buenos Aires mjesto je u kojem vladaju zelenilo, jezerca, crveni drveni mostovi, bonsai drveće… Ova orijentalna oaza spada u najveće japanske vrtove svijeta koji su izvan samog Japana.

4. Grad u kojem je rođen tango – iz prostitucije

Vjeruje se kako je ples tango potekao iz Buenos Airesa i Montevidea (glavni grad Urugvaja, smješten preko puta Buenos Airesa). Isto tako, njegovo rođenje nije baš bio rezultat najromantičnijeg spoja. Nastao je u radničkim četvrtima, točnije, u bordelima. U to doba brojni imigranti iz Europe i Afrike radili su u gradskoj luci, a navečer ubijali vrijeme u barovima, tražeći malo zabave. Ples je nastao iz oponašanja interakcije prostitutke i njezina svodnika (čak su i prvi nazivi i titule potekli iz svijeta prostitucije), a zbog svojih senzualnih i seksualno sugestivnih pokreta izazvao je zgražanje elita. S vremenom je njegova popularnost ipak narasla, a Europljani su naročito bili oduševljeni kad su ga vidjeli.

5. Grad koji obožava knjige

Prema podacima koje je prikupio World Cities Culture Forum, Buenos Aires je u samom vrhu svijeta prema broju knjižara po glavi stanovnika. Postoji preko 700 knjižara – od onih s modernih naslovima do starijih antikvarijata. Najpoznatija knjižara zove se El Ateneo i nikako je nemojte zaobići. Nekad je bila poznata kao kazalište Gran Splendid, u kojem su nastupali najpoznatiji plesači tanga, dok nije pretvoreno u kino, a zatim u ogromnu knjižaru s galerijom u prizemlju i kafićem na vrhu. Mislimo da je očito koji suvenir se onda nosi iz šarenoga grada. 

Buenos Aires Buenos Aires (Foto: Getty Images)

6. Metro je najstariji u Latinskoj Americi

Metro je otvoren 1913. godine pod nazivom "El Subte". Ne samo da ga to čini najstarijim u Latinskoj Americi već i jednim od najstarijih metroa u svijetu (primjerice, onaj u Madridu otvoren je tek 1919. godine). Tada je povezivao predsjedničku palaču (Casa Rosada) s Kongresom, a stanice su bile prekrasno uređene i dekorirane raznim ornamentima i bojama.

7. Najšira ulica svijeta

Ime je dobila po datumu kada je Argentina postala neovisna država, 9. srpnja 1816. godine. Izgrađena početkom 20. stoljeća, sa svojih čak 12 traka i 140 metara širine smatra se najširom ulicom na svijetu. To ujedno za vas kao pješaka znači da ćete izgubiti barem pet minuta da je prijeđete jer morate pričekati na dva ili tri semafora, ovisi gdje se zateknete. Ovdje možete vidjeti i jedan od simbola grada, gradski Obelisk. Kad smo već kod njega…

8. Kondom na Obelisku

Ogroman spomenik visok je 67 metara, a podignut je 1936. godine. Često se koristi u razne svrhe, pa je tako za Božić okićen poput bora, a za državne blagdane na njemu projiciraju nacionalnu zastavu. No, jednom prilikom dobio je neočekivano ruho. S obzirom na njegov… pa, prikladni izgled, netko se sjetio da bi mogao dobro poslužiti na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2005. godine. Da, Argentinci su na svoj spomenik navukli najveći kondom u povijesti.

9. Četveronožni stanovnici grada: mačke i psi

Argentinci očito jako vole svoje ljubimce, bilo da je riječ o mačkama ili psima, koji su vrlo čest prizor na ulicama grada. Više od polovice stanovništva ima barem jednog ljubimca, a nije rijetkost vidjeti profesionalne šetače pasa s gotovo deset pasa istovremeno u šetnji. No, to ima i onu drugu stranu – i psi imaju svoje potrebe, a grad nekad ima poteškoće u čišćenju tih potreba… Bez brige, vjerojatno ih nećete ni uočiti, a ako ih i uočite, držimo vam fige da ih primijetite na vrijeme.

10. Groblje kao top atrakcija

Mislite li da je najposjećeniji dio grada Predsjednička palača ili najšira avenija, prevarili ste se. U top tri atrakcije nalazi se - gradsko groblje. Podignuto 1822. godine, groblje Recoleta nalik je gradu za sebe, naročito kada se gleda s visine na njegove kupole. Sadrži velike ''kvartove'' odvojene alejama i više od 5000 različitih mauzoleja, a ovdje počivaju neke od najvažnijih ličnosti iz argentinske povijesti – Nobelovci, ratni heroji, Eva Peron… Svjetski mediji poput BBC-a i CNN-a proglasili su ga jednim od najljepših groblja na svijetu.

Posjetite li Buenos Aires, nikako ne propustite gastronomske užitke u ovom gradu. Dok čekate prvu priliku da tamo odletite, otputujte tamo barem okusima. Za prefina argentinska jela ne morate namirnice tražiti predaleko, već sve za njih možete pronaći u obližnjem Lidlu. Doma napravite pravi argentinski roštilj s njihovim tradicionalnim chimichurri umakom, koji će odlično ići i uz ribu ili argentinske kozice.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju