Jest, turisti zbilja znaju biti prenaporni i dosadni sa svojim fotoaparatima i mobitelima. Realno, nije da te slike kasnije previše i gledate, bitno je na kraju krajeva ono što doživite i što ostaje u vama, ali neki to nikako ne razumiju i teroriziraju sve oko sebe beskrajnim škljocanjem i selfijima. E, pa, u jednom japanskom gradu odlučili su stati na kraju toj praksi...

Lokalne vlasti japanskog grada Kyota odlučile su stati na kraj onima koji fotografiraju bez dozvole (u privatnom prostoru) uvodeći novčane kazne za one koji se neće držati novih pravila. Kako prenosi Japan Today, lokalci i vlasnici dućana u distriktu Gion izglasali su prije nekoliko dana novi zakon koji jasno brani fotografiranje na privatnim cestama kao i slikanje s gejšama. Dakle, gejše ne uznemiravati, molim.

Kako je poznato, Japanci ništa ne prepuštaju slučaju te imaju točno razrađen plan kako sve to kontrolirati. Naime, postavit će videonadzor, a oni koji pravila budu kršili dobit će kaznu od "lijepih" 10.000 jena (oko 600 kuna). Tko će točno kazne naplaćivati, još nije poznato, ali kad je ova zemlja u pitanju, budite sigurni da se ništa neće prepustiti slučaju.

Buzludzha - 6 Putovanja "NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili

 

Stanovnici područja gdje će se nova pravila početi primjenjivati već su počeli stavljati obavijesti, štampati letke i upozoravati turiste. I u prošlosti je bilo već sličnih pokušaja kojima se željelo utjecati na ponašanje turista, no oni su se pokazali neuspješnima.

Lokalci podržavaju nova pravila, no istodobno se boje kako su kazne preniske (eh, što je kupovna moć), te da će oni koji hoće i dalje slikati, makar i pod cijenu dobivanja kazne jer ona nije dovoljno visoka. Nama se čini da je, a građanima Kyota želimo mnogo sreće i strpljenja s budućim posjetiteljima njihova grada.

Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 4 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 6 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 1 +2 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju