Jedan od najvećih gradskih trgova na svijetu nalazi se u Pekingu. Fascinantni Tiananmen ili Trg nebeskog mira ime duguje istoimenim vratima koja označavaju ulaz u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču.

Površine 440.500 kvadratnih metara, tiananmenski trg teško će vas ostaviti ravnodušnima - ali to nije jedini razlog zbog kojeg je taj komadić Kine toliko poznat i izvan granica zemlje.

Osim što je ondje Mao Ce Tung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. listopada 1949., što se slavi kao Dan državnosti Kine, trg se upisao u povijest i zbog krvavog pokolja 1989. godine. Kobna godina ostat će zapamćena po brojnim žrtvama koje su stradale na glavnom trgu. Nenaoružane demonstrante, studente, koji su se borili za slobodu i demokratizaciju, protiv korupcije i režima napala je vojska, a u jezivom sukobu nastradalo je nekoliko stotina ljudi

Danas mnogi posjetitelji koji na Tiananmenu razgledavaju spomenik narodnim herojima, Veliku dvoranu naroda, Kineski nacionalni muzej i Mauzolej Mao Ce Tunga ne mogu ni zamisliti kako je izgledao dan ispisan krvlju.

Zabranjeni grad, koji od Trga nebeskog mira dijele tiananmenska vrata, naziv je za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming i Qing, a danas muzej koji se prostire se na više od 720 tisuća kvadratnih metara ima 890 zgrada i ima 9999 prostorija. Ime je dobio zbog toga što za vrijeme careva nitko osim članova carske obitelji i njihovih sluga nije mogao ući unutra, tako da su i ''obični'' stanovnici Kine Zabranjeni grad prvi put vidjeli tek u 20. stoljeću.

Da bi se kompleks sagradio, bilo je potrebno oko 15 godina i 200 tisuća radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uvjeta rada. Više o najvećoj palači na svijetu doznajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju