Dobro je poznato da je u Italiji kava – način života. Piju se i macchiato, cappuccino, ali vjerojatno najpoznatiji i najpopularniji jest espresso. Stoga je, sasvim jasno, talijanska vlada podnijela zahtjev da se espresso uvrsti na listu kulturne baštine.

Kultura kave esencijalni je dio talijanske kulture. Dan je gotovo definiran pravilima i ritualima koji se tiču kave (nakon doručka više se ne pije kava s mlijekom), a espresso je zapravo i nastao u Italiji. Ovdje se kava pije sjedeći, pije se i s nogu, ali u svakom slučaju, teško je bilo koju zemlju više povezati uz ispijanje kave od Italije.

"Talijanski espresso nije tek nekakvo piće za početak dana, već je pravi pravcati društveni ritual", poručili su iz konzorcija za zaštitu tradicionalne talijanske espresso kave, koji također podržava ideju o uvrštenju espressa na popis kulturne baštine.

Recimo kako je dvije godine ranije UNESCO već prepoznao napuljski način pripreme pizze, koji je uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine.

U Italiji se danas pije više kave nego ikad te godišnja potrošnja prema glavi stanovnika (podaci za 2018. godinu) iznosi 5,9 kilograma. Prema neslužbenim podacima, 95 posto Talijana pije kavu svaki dan. Unatoč tome, Italija nije europski rekorder, već najviše kave po glavi stanovnika u Europi popiju, vjerovali ili ne – Finci. Oni naime, troše dvostruko više od Talijana, 12 kilograma "per capita".

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom? Stockholm - 3 Kiruna, Švedska - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 +3 Švedska - 2


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju