Iako kava potječe iz Etiopije, vrlo vjerojatno kad bi nekoj zemlji dali epitet „zemlja kave“, na pamet bi vam vjerojatno prvo pala Italija. Na Čizmi je ona sveprisutna, način je života, a bome, tu lijepu naviku ispijanja kave, itekako baštinimo i u Hrvatskoj.

No, kako zapravo Talijani uživaju u kavi? Što se smije, a što je svetogrđe ravno stavljanju ananasa na pizzu ili posipanja ribanog parmezana po rižotu s morskim plodovima? Želite uživati u kavi poput Talijana? Onda jednostavno slijedite savjete iz ovog teksta.

Iako kod nas mnogi misle kako se Talijani razbuđuju s espressom – tu ne mogu biti više u krivu. Naime, „susjedi“ dan obično započinju kavama koje u sebi imaju mlijeka, poput cappuccina ili latte macchiata, a uz njih, često „drmnu“ i neku slasticu.

Kava - 4 Kava - 4 (Foto: Shutterstock)

Kako dan odmiče, točnije oko 11 sati, kreće se s naručivanjem espressa, čija vam snaga treba dati dosta energije za ostatak dana. Iako će konobaru biti jasno ukoliko prilikom narudžbe kažete espresso, ako ste u nekom talijanskom gradu dovoljno će biti i reći „un caffe“, jer je jasno da se taj naziv odnosi isključivo na espresso. Jasno, nakon 11 sati nije „zabranjeno“ naručiti recimo ni macchiato, s obzirom da je tu riječ o kavi s vrlo malo mlijeka. A ove ostale kave s više mlijeka, u pravilu se izbjegavaju.

Kava "ai piedi"

Naravno, Talijani često kavu piju, baš kao i mi – u dobro poznatim kafićima s dobro poznatim ljudima. Tako konobar često već zna tko što pije, a kava se često pije (što kod nas nije običaj) s nogu (odnosno „ai piedi“) što je jeftinije i znatno brže. I ajde, kad već povlačimo paralele, recimo da se kod nas ekipa voli zadržati u kafiću, dok Talijani ipak ne kampiraju, popiju i idu dalje.

Kava - 1 Kava - 1 (Foto: Shutterstock)

Ako se zateknete u nekim dijelovima Italije, možete okusiti i neke atipične kave. U Milanu naručite marocchino (cappuccino gdje se najprije dno šalice pospe kakaom) a u Napulju će vam rado servirati espresso s kremom od lješnjaka. U Torinu pak, možete probati bicerin (kombinacija espressa, tople čokolade i mlijeka servirana u staklenoj čaši) Ne znam, meni ni jedno ni drugo ni treće ne zvuči kao nešto što bi čovjek trebao probati i uvijek bih se radije odlučio za dobri stari espresso, odnosno – caffe. Uostalom, sve ove stvari bez velike muke možete napraviti i u kućnoj radinosti.

Dodajmo i da se Talijana možete sjetiti svaki dan ukoliko imate doma aparat za kavu. Prvi aparat je napravio Angelo Moriondo još 1884. godine, a 17 godina poslije stvar je dodatno unaprijedio Luigi Bezzera. No, čak i ako nemate aparat, možda pijete kavu iz moke, koju je 1933. smislio Alfonso Bialetti. Tko god pije na taj način, vjerojatno se bar jednom susreo s Bialetti mokom, koja je i dan danas najpoznatiji moka brend.

Krivo za ludilo, nasilje i halucinacije? Žestoko piće koje se pije u posebnim barovima Apsint - 4 Apsint - 3 Apsint - 2 +0 Apsint - 1