Istražili smo, napravili popis i obišli 10 lokacija smještenih u samom centru Zagreba za koja možda niste znali, a zgodna su za opuštanje i bijeg od gradske vreve.

Kao pravi turisti, u šetnju smo krenuli fotografirajući pametnim telefonom. Ovaj put sa Samsung S24 Ultra koji nam je dobro došao kad smo se, primjerice našli ispred golemih sekvoja pa smo uz pomoć Circle to Search opcije saznali o čemu se točno radi. U nastavku pogledajte koja smo sve mjesta otkrili.

1. Mallinov park na Ksaveru

Na Mihaljevcu, zadnjoj stanici 14-ice, izašli smo i obližnjim stepenicama krenuli prema parku. Nakon svega nekoliko minuta našli smo se u Mallinovom parku, ispred dvije goleme sekvoje koje su, inače, najvrjednija zbirka sekvoja u Zagrebu.

  Mallinov park Mallinov park (Foto: Nova Studio)

Uz pomoć Circle to Search opcije saznali smo da su ove sekvoje posađene 1862. i 1870. godine. Ova opcija funkcionira tako da na fotografiji zaokružite ono što vas zanima, a pametni telefon sve dalje pretraži sam. Ove sekvoje su ogromne, a njihovo korijenje izbija van zemlje. U parku, osim nas, nije bilo nikoga. Ima dosta klupica za odmor, ali nisu nadvijene krošnjama ovih sekvoja pa želite li biti u hladu ponesite dekicu koju ćete rasprostriti na travi ispod krošnje stoljetne sekvoje.

2. Dalmatinska 12

Do ovog parka možete doći i kroz Dalmatinsku 12, ali i kroz Ilicu 53. Tu se nalazi sve što vam treba za bijeg od asfalta; kafić, košarkaško igralište, dječji park, sjenica, stol za stolni tenis i klupice za odmor. Nevjerojatno je biti tamo u tišini dok ste zapravo samo nekoliko koraka od jurnjave automobila i tramvaja.

Dalmatinska 12 originalna fotografija Dalmatinska 12 originalna fotografija (Foto: Nova Studio)

Na fotografiji koju smo snimili zasmetala nam je išarana lampa pa smo ju malo doradili uz pomoć Photo Assist opcije. Izvadili smo S pen iz uređaja i njome precizno odredili koji dio fotografije želimo urediti, a zatim je uređaj, uz pomoć AI-a, napravio sve sam. Lampa je postala ujednačene boje pa je sve djelovalo nekako urednije. Uređena fotografija dobila je malenu oznaku u donjem lijevom kutu koja pokazuje da se radi o obrađenoj fotografiji, a ne originalu.

Dalmatinska 12 - uređena fotografija Dalmatinska 12 - uređena fotografija (Foto: Nova Studio)

3. Medulićeva 38

Da biste ovdje došli morate ući u stubište zgrade i spustiti se stepenicama u maleni park gdje se nalazi boćalište, sjenica i klupice. Prostor je prilagođen korisnicima obližnjeg doma za starije i nemoćne, a u vrijeme kad smo bili tamo – nije bilo nikoga.

Medulićeva 38 Medulićeva 38 (Foto: Nova Studio)

4. Fontana Kozmički ciklus vode

Na Trgu Petra Krešimira IV. nalazi se fontana za koju mnogi ne znaju. Naime, prostor je ograđen, a ograda se gotovo i ne vidi od okolnog zelenila. Kad maknete zasun s ograde i uđete unutra vidjet ćete puno različitog bilja i fontanu za koju smo (opet uz pomoć Circle to Search opcije) saznali da se zove Kozmički ciklus vode.

Fontana Kozmički ciklus vode Fontana Kozmički ciklus vode (Foto: Nova Studio)

Oko fontane se nalaze klupice i sjenica pa sve djeluje romantično i gotovo nestvarno dok sjedite u debelom hladu i gledate vrapčiće koji se kupaju. Snimili smo pa ih kasnije gledali u slow-mo opciji i za tren napravili gif.

Fontana Kozmički ciklus vode Fontana Kozmički ciklus vode (Foto: Nova Studio)

5. Park kralja Petra Krešimira IV

Preko puta gore spomenute fontane proteže se park Petra Krešimira IV. Kad s uzavrelog asfalta kročite tamo, ekspresno ćete osjetiti pad temperature i olakšanje. Zahvaljujući drveću, ima dosta hlada pa je ovdje idealno doći za vrijeme sunčanih, vrućih dana. U parku se nalazi i popularni zagrebački Francek, željezna pumpa za vodu koja je u funkciji, a dobro dođe žednim posjetiteljima i psima.

Park kralja Petra Krešimira IV Park kralja Petra Krešimira IV (Foto: Nova Studio)

Tu smo naišli na turiste koji su došli predahnuti. Zamolili smo da nas fotkaju, ali smo za svaki slučaj, prije nego što smo im dali mobitel u ruke, uključili Pinn App. Kad je Pinn App opcija uključena, nemoguće je izaći iz određene aplikacije bez unosa pina. Znači, ovi turisti su nas fotkali, a da su htjeli ući u bilo koju drugu aplikaciju - ne bi to mogli zbog Pinn App opcije. Kao dodatnu zaštitu stvorili smo i Secure Folder, sigurnu mapu u koju smo spremali sve materijale kako bi ih dodatno osigurali od neželjenih pogleda.

Park kralja Petra Krešimira IV Park kralja Petra Krešimira IV (Foto: Nova Studio)

6. Martićeva ulica

Martićeva je naš izbor kad tražimo mirno, ali urbano mjesto za predah. Najdraži dio nam je Mala Martićeva, 80-ak metara duga pješačka zona. Tamo je ulični umjetnik Boris Bare oslikao asfalt u uzorcima keramičkih pločica koje je odabrao šetajući po stubištima zgrada Donjeg Grada. Tu se nalaze kafići, pizzeria i klupice pa na jednom mjestu možete nešto prigristi, osvježiti se i odmoriti. Atmosfera je mirna i obiteljska; svi stolovi su većinom stalno puni, djeca i bebe se igraju na zatvorenom dijelu ceste, a opet vlada mir.

Mala Martićeva Mala Martićeva (Foto: Nova Studio)

Mala Martićeva Mala Martićeva (Foto: Nova Studio)

7. Gundulićeva 36

Još jedan maleni, simpatični park u samom centru grada. Nalazi se u blizini zgrade HEP-a, na adresi Gundulićeva 36. Tu su se u dvorištu između zgrada smjestile dvije ljuljačke, klackalica, klupica i malo zelenila koje puno znači za vrijeme ljetnih vrućina.

  Gundulićeva 36 Gundulićeva 36 (Foto: Nova Studio)

8. Palmotićeva 31

Maleno mjesto za predah u Palmotićevoj 31 trenutno je ograđeno jer se okolo obavljaju građevinski radovi. Ipak, možete proći kroz jednu stranu i uživati u miru i hladu. Čuje se samo cvrkut ptica, a zbog popločenog poda kamenom lako možete zamisliti da ste negdje na moru.

Palmotićeva 31 Palmotićeva 31 (Foto: Nova Studio)

9. Prilaz Gjure Deželića 43

Do ovog dragulja doći ćete prolaskom kroz haustor na adresi Prilaz Gjure Deželića 43. Tu se nalazi dječji park, košarkaško igralište i pseći park. Radi se o velikom prostranom području u samom centru grada za koji nitko od nas nije znao. A živimo tu već više od 3 desetljeća. Zahvaljujući širokokutnoj kameri uspjeli smo fotografirati cijeli park.

Samsung S24 Ultra - 22 Samsung S24 Ultra - 22 (Foto: Nova Studio)

Samsung S24 Ultra - 14 Samsung S24 Ultra - 14 (Foto: Nova Studio)

10. Tomićeva 5

Park u Tomićevoj 5 doživio je procvat kad se tamo održavao umjetnički projekt Art Park. Zadnjih godina Art Park premješten je na Ribnjak pa park u Tomićevoj opet lagano pada u zaborav. Tu se nalazi i malo dječje igralište koje djeluje pomalo tužno i zapušteno, a cijelu stvar izvlače zavučene klupice za odmor i stepenice koje se još šarene od prošlih izdanja festival. Vode skroz do Gornjeg grada, a pogled s vrha je neprocjenjiv.

  Tomićeva 5 Tomićeva 5 (Foto: Nova Studio)

Onda, kad idete u šetnju Zagrebom?
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SAMSUNG po najvišim profesionalnim standardima.
 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju