Kroz vikinšku kuhinju možemo naučiti puno o vikinškoj kulturi, ističe Daniel Serra, "kulinarski arheolog" iz Švedske koji posljednjih dvadeset godina rekreira vikinška jela i predstavlja ih posjetiteljima u Gunnes Gårdu, rekonstruiranoj farmi iz vikinškog doba sjeverno od Stockholma.

"Uživam u dobroj hrani pa me zanimalo što su Vikinzi jeli, kaže Serra, koji je kao student arheologije proučavao hranu drevnog Rima, a korak po korak stigao je i do vikinških navika za stolom. Zaljubljenik u drevne običaje napominje i da često pogrešno smatramo kako su svi pripadnici tog skandinavskog naroda iz srednjeg vijeka bili krvoločni pljačkaši, gusari i pljačkaši - no istina je da su većinom bili poljoprivrednici, ribari, zanatlije ili trgovci.

Vikinški brodovi, Norveška - 6 Putovanja Najljepši vikinški brodovi koji su se lako kretali i kroz podivljale morske valove

Jedna od zabluda koje uzimamo zdravo za gotovo jest da su "divljaci sa sjevera" jeli krvavo meso s kosti, no Serrina istraživanja koja je podijelio s BBC-jem pokazuju da su Vikinzi bili puno sofisticiraniji nego što se to često misli. Nema sumnje, djelomično su bili sirovi i brutalni, ali hrani i kuhanju pristupali su s pažnjom.

U popularnoj je kulturi prihvaćeno da su Vikinzi lovili životinje i obožavali meso, no većina namirnica koja bi se našla na njihovim stolovima je dolazila s poljoprivrednih imanja. Gozbe s janjetinom i medovinom u potocima bile su rezervirane za elitu, ali svakodnevno kuhanje većine ljudi u surovoj skandinavskoj klimi davalo je prednost jednostavnim, ali zasitnim jelima koja će ih zagrijati.

U svojim istraživanjima o tome što su jeli Vikinzi, Serra se oslanja na istraživanja arheologa s nalazišta diljem Skandinavije, ali i dijelova Europe gdje su putovali.

Fosilizirani ostaci životinjskih i ribljih kostiju, biljaka i sjemenki žitarica, otkrivaju što je bilo na drevnom jelovniku te kako se hrana pripremala, a dobar izvor podataka može se izvući iz vikinških saga.

Istraživanja pokazuju da je riba bila jedna od najčešćih namirnica koje su se jele u doba Vikinga i to najčešće vrste: bakalar, iverak i haringe. Sušena riba je bila čest sastojak kuhanja vikinškog doba jer se mogla dugo čuvati, a da se ne pokvari, a na vikinškim nalazištima nađene su brojne kosti bakalara.

Srednji vijek/Ilustracija Srednji vijek/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Svinje su se uzgajale zbog mesa, ali goveda, ovce i koze su se držale prvenstveno za proizvodnju mliječnih proizvoda poput mlijeka i maslaca. Kad je riječ o povrću, jela se repa, ljutika, grah i grašak, a uzgajale su se i žitarice za kruh, kaše i pivo.

Serra smatra da su ljudi koji su živjeli u vikinškom dobu koristili začinsko bilje poput kopra, peršina i korijandera, kao i sjemenkama gorušice i bobicama smreke. Sol se koristila za konzerviranje, ali ne i kao dodatak jelima, a med se koristio kao zaslađivač, međutim, nije bilo puno deserta.

"Vikinšku hranu nije teško napraviti. Ne morate stajati uz otvorenu vatru – možete je napraviti u svojoj kuhinji. Ljudi su često pomalo skeptični, ali ukusnija je nego što mislite", kaže Serra.

Strašni Vikinzi: Srednjovjekovni mirišljavci nad čijim se higijenskim navikama zgražala smrdljiva Europa Vikinzi Vikinzi - 4 Vikinzi - 3 +3 Vikinzi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju