Jedan od najpopularnijih norveških muzeja jest Muzej vikinških brodova u Norveškoj. Period kada su Vikinzi harali dijelovima Europe trajao je od 8. do 11. stoljeća i poznat je kao Vikinško doba. U svojim osvajanjima kretali su se rijekama i morima, pa je logično da ih možemo dobro upoznati upravo preko njihovih brodica.

I danas se povjesničari dive njihovom umijeću (brodo)gradnje čijom se krunom smatraju tri najpoznatija broda: Oseberg, Tune i Gokstad. Izrađeni su od drva hrasta i bora te prepuni pažljivo izrezbarenih detalja i ornamenata.

Bili su to brzi brodovi koji su se lako mogli kretati žustrim vodama i kroz podivljale morske valove. Na njima je bilo mjesta za 30 ljudi, a jarboli su im dosezali čak 13 metara. Za njihovu restauraciju bilo je potrebno više od 10 godina.

Sva tri broda izložena su u muzeju, a prostorija u kojoj se nalazi Oseberg sadrži čak ostatke tijela dvaju žena, odjeće i kućanskih pribora vikinškog doba. Pronađeni ostaci upućuju na to da je možda riječ o ženama koje su uživale život na visokoj nozi, no ni danas se ne zna od čega su umrle, a neki pretpostavljaju da je jedna žrtvovana kako bi „otpratila“ drugu u grob.

Kako su interes za ovom temom i broj turista rasli, Norvežani su nakon 95 godina odlučili zatvoriti Muzej vikinških brodova do 2025. godine kako bi ga proširili i preuredili, a po otvorenju bit će to muzej posvećen ne samo brodicama, već općenito ovom fascinantnom periodu europske povijesti.

Dok nestrpljivo čekamo otvorenje slavnog muzeja, predlažemo putnicima u Norvešku da do tada posjete Povijesni muzej u Oslu, Vikinški centar u Hortenu ili Nordfjordeidu, Vikinški muzej u Lofotenu ili vikinško selo u Gudvangenu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju