Wabi-sabi je japanska mudrost prihvaćanja nestalne i nesavršene prirode svega što nas okružuje te odmor od perfekcionizma, koji je zapadnoj kulturi nerijetko ogroman izvor stresa. Poželimo li prepisati od Japanaca, trebali bismo potražiti ljepotu u nesavršenostima, cijeniti jednostavnost i prihvatiti prolaznost svega te pretočiti mudrost u svakodnevnu naviku.  

Wabi-sabi se odnosi na arhitekturu, uređenje doma, dostojanstveno starenje, drukčiji pogled na uspjeh i neuspjeh od zapadnjačkog i sve ostale segmente života koje pomažu da sve pojednostavnimo i usredotočimo se na ono što je uistinu važno.

Nedovršene stvari ili poslovi daju posla mašti i potiču razigranost pa ne treba težiti savršenstvu pod svaku cijenu.

10 praktičnih primjera wabi-sabija

1. Utsukushii, japanska riječ za lijepo, originalno dolazi od izraza za "voljeno". Zbog toga Japanci vole ostaviti u stanu namještaj koji im puno znači, pa makar i oštećen. Slomljena ručka na ladici prema wabi-sabiju ne znači da moramo odbaciti cijeli stol ili komodu.

2. Auto koji je nakupio kilometara Japanci neće tek tako zamijeniti za moderniji, nego će ga redovito voziti na popravke.

3. Prema načelima wabi-sabija bolje je imati starinske slike na zidovima nego skupi digitalni okvir.

4. Prema wabi-sabiju ljepše je otići na ručak u gostionicu nego moderni restoran bez duše, kao i tijekom izlaska slušati drugu osobu pažljivo, a ne držati monologe.

5. Umjesto bildanja mišića i plastičnih operacija više se isplati raditi na sebi i ne oslanjati se toliko na fizički izgled.

6. Oni koji putuju prema načelima wabi-sabija ne nose na putovanje nepotrebne stvari i kofere koje jedva mogu podići. Umjesto magnetića i razglednica kupuju predmete koji imaju tradicijsku vrijednost ili ponesu kući kakvu uspomenu poput kamenčića s plaže.

7. Branje divljeg cvijeća umjesto kupovnih buketa osviještenim Japancima ima veću vrijednost.

8. Vrijeme provedeno u snimanju selfieja također nije u skladu s japanskom filozofijom. Uživanje u trenutku, kušanje hrane umjesto fotografiranja i upijanje novih situacija svim osjetilima bolja je alternativa.

9. Skupi hotel zamijenit će traženjem smještaja kod domaćina, po mogućnosti u četvrti koja nije u turističkom dijelu grada.

10. Stajanje u redovima, kašnjenje vlaka ili promjena plana nisu razlozi za živciranje, nego trenuci u kojima možemo zastati i isključiti mozak od suvišnog analiziranja.

Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan Nadvožnjak Huangjuewan - 5 Nadvožnjak Huangjuewan - 1 Nadvožnjak Huangjuewan - 3 +1 Nadvožnjak Huangjuewan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju