El Ojo, poznat i kao Eye Island ili Circular Island, jedinstven je i misteriozan plutajući otok koji se nalazi u delti rijeke Paraná u sjeveroistočnoj Argentini (34°15'07.8″ S 58°49'47.4″ W). Otok, koji u promjeru mjeri oko 120 metara, gotovo je savršenog kružnog oblika i specifičan je po neprekidnoj rotaciji oko svoje osi.

Slučajno otkriće

Otok je 2016. godine otkrio argentinski redatelj Sergio Neuspiller, tražeći lokaciju za svoj film o paranormalnim pojavama. Tek kada se vratio na to mjesto, shvatio je da je otok promijenio položaj, a kretanje su potvrdile i Googleove satelitske snimke snimljene u različito vrijeme. Snimke su pokazale i da otok postoji u delti rijeke Paraná dvadeset godina, od 2003.

Plutajući otoci postoje širom Zemlje. Nastaju kada se riječnom bilju korijen odvoji od dna jer je voda postala preduboka. Uobičajeno je da se takvi otoci pomiču, odnosno vjetar ih pokreće amo-tamo. U jezeru Titicaca, na primjer, skupinu od 120 takvih plutajućih otoka nastanjuje pleme Uru, ali oni zahtijevaju stalno održavanje zbog svoje nježne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Ojo je iznenađujuće čvrst i kompaktan.

Znanost nema odgovor

Moguće je da je ovaj otok zapravo odlomljeni komad zemlje čije je okretanje uzrokovalo nešto što se stručno naziva rotacijsko smicanje, pri čemu dolazi do brušenja rubova i tako se formira njegov kružni oblik. Neki taj fenomen pripisuju prirodnom izvoru unutar močvara, što bi objasnilo zašto se otok kreće tako dosljedno. Ali teorija o izvoru ne može objasniti zašto je tlo otoka tako čvrsto u usporedbi s mekim, močvarnim okruženjem.

Neki u obliku i kretanju otoka El Ojo nalaze sličnosti s ledenim diskovima, gotovo savršenim krugovima leda koji se formiraju na vanjskim zavojima rijeka i koji se vrte na sporim strujama. Oni jesu uzrokovani rotacijskim smicanjem.

Odlomljene komade leda riječna struja zarobit će u zavoju rijeke i tarući se uz obalu, uz istovremenu vrtnju, stvara se cirkularni oblik. Ledeni diskovi mogu se čak okretati i u mirnim vodama zbog promjena temperature i gustoće vode. Međutim, ledeni se diskovi ne okreću oko vlastite osi.

Neuspiller je pokušao prikupiti sredstva za istraživanje otoka, ali nije uspio, pa sile koje rotiraju El Ojo i njegova jedinstvena obilježja i dalje ostaju nepoznanica.

Pseudoteorija o otoku zato ne nedostaje: od spekulacija da je on tajna nacistička baza ili skrovište NLO-a do takvih da je nadnaravnog podrijetla. U svakom slučaju, El Ojo je sigurno jedno od tajanstvenijih i fascinantnijih mjesta na čitavom svijetu.
 

Plavi raj koji zbunjuje znanstvenike: Jedinstvena pojava kojoj nitko ne zna uzrok Perito Moreno - 4 Perito Moreno - 3 Perito Moreno - 2 +1 Perito Moreno - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju