Maglena ili bijela duga rijedak je prirodni fenomen, optička pojava koja izgleda kao luk u magli, a ne u kiši. Što su kapi veće, to duga ima jače boje. Kako maglu izazivaju jako male kapi, maglena duga gotovo da nema boja – tek crveni vanjski rub i plavkastu unutrašnjost.

No kako su boje jako blijede, promatraču djeluju bezbojno. Bijela duga se može vidjeti i noću, a tada se naziva mjesečeva maglena duga.

Bijele duge ne viđaju se često, ali kada se pojave mogu izgledati spektakularno. Jednu od takvih, svojedobno je zabilježio fotograf nad Rannoch Moorom u Škotskoj. Melvin Nicholson snimio je fotografiju koja je obišla svijet, a krasi i naslovnicu našeg teksta. Da biste uživali u pogledu na dugu, ili je snimili fotoaparatom, sunce vam mora biti iza leđa, a naiđete li na maglenu dugu možete biti zadovoljni što vas je priroda počastila takvim prizorom.

Znanstvenici smatraju kako su jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje duge - Havaji. I to ponajprije zbog izrazito čistog zraka i pasata, vjetrova koji pušu tijekom cijele godine na suptropskim zemljopisnim širinama (oko obratnica) prema ekvatoru, a Havajima donose kišu.

 Honolulu je sjajno mjesto za promatranje duga jer se nalazi u zavjetrini, a omogućuje lijepe poglede prema planinama na kojima su pljuskovi, kao i duge česti. Najčešće se vide u poslijepodnevnim satima, kada se Sunce spušta, a duge se dižu na istoku.

Plavo oko: Prirodni fenomen za koji ćete ulaznicu platiti manje od 10 kuna Plavo oko - 4 Plavo oko - 6 Plavo oko - 5 +3 Plavo oko - 1

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju