Duga je spektakularan prirodni fenomen, a jedno od mjesta na svijetu gdje su vrlo visoke vjerojatnosti da ćete je ugledati jesu Havaji. Osim što je ondje vrlo čest prizor na nebu, duga je na Havajima neraskidiva od kulture i tradicije. Znanstvenici s havajskog sveučilišta u Manoi istražili su zbog čega je otočje u Tihom oceanu meka te optičke pojave koja nastaje višestrukim lomom i odbijanjem zraka svjetlosti u kapljicama kiše.

Profesor Steven Businger ističe i kako na Havajima postoje brojni izrazi za različite vrste duga. Tako postoje riječi za uspravne duge (kāhili), jedva vidljive (punakea) i mjesečevu dugu (ānuenue kau pō). U havajskoj mitologiji duga je simbol transformacije i puta koji spaja Zemlju s nebom.

Znanstvenici smatraju kako su duge na Havajima spektakularne zbog izrazito čistog zraka i pasata, vjetrova koji pušu tijekom cijele godine na suptropskim zemljopisnim širinama (oko obratnica) prema ekvatoru, a Havajima donose kišu.

"Za nastanak duge potrebni su relativno izolirani pljuskovi, kao i mogućnosti da sunčevo svjetlo uđe postrance. Na Havajima planine također pojačavaju te pljuskove", ispričao je Steven Businger i potvrdio kako je Honolulu sjajno mjesto za promatranje duga jer se nalazi u zavjetrini, a omogućuje lijepe poglede prema planinama na kojima su pljuskovi, kao i duge česti. Najčešće se vide u poslijepodnevnim satima, kada se Sunce spušta, a duge se dižu na istoku.

Najviše duge mogu se vidjeti neposredno prije zalaska sunca, ali ne nedostaje ih ni ujutro. Noću topla morska površina zagrijava atmosferu, što dovodi do razlike u temperaturi i pogoduje jačim pljuskovima, zbog čega se duge često na Havajima pojavljuju i taman u vrijeme doručka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju