Plavo oko Albanije zapelo je za objektiv i fotografu Romeu Ibriševiću kojeg je očarala bistrina i boja izvora rijeke Bistricë. Syri i kaltër prirodni je fenomen koji se nalazi u blizini Muzinë u Vlorskom okrugu u Albaniji – otprilike dvadeset kilometara od grada Sarandë. Nakon skretanja s glavne ceste do Plavog oka vodi makadamski put od otprilike dva kilometra.

U gustoj šumi s pogledom na tirkiznu rijeku dočekat će vas čistina s nestvarno lijepom vodom, punom mjehurića koji hipnotički izviru iz dubina. U središtu izvora nazire se podvodna špilja, koja poput zjenice oka zaokružuje ljepotu tog prizora.

Točna dubina oka nije poznata, ali zasigurno je dublje od 50 metara, koliko su izmjerili ronioci. Iako je plivanje zabranjeno, to ne sprečava posjetitelje da skaču u hladnu vodu koja hladi temperaturom od oko deset stupnjeva. Odlučite li se na tako nešto – činite to na vlastitu odgovornost.

Onima koji žele uživati u prirodi i tišini preporučuje se posjetiti izvor izvan sezone ili u ranim jutarnjim satima, kada nema gužve. Ako ogladnite, u blizini je i restoran s tradicionalnim specijalitetima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju