Umišljeni Zagrepčani, lijeni Dalmatinci, pijani Zagorci i Slavonci koji ne mogu živjeti bez mesa samo su neke od etiketa koje se „iz vica“ lijepe stanovnicima Lijepe Naše, ali vjerojatno nema zemlje o kojoj kruži toliko stereotipa kao o Rusiji. Osim ako ih namjerno ne želite naljutiti, bolje je povući ručnu i suzdržati se od komentara koji nemaju dovoljno pokrića vezanih za modernu rusku kulturu ili njihove navike.

Hrpa Rusa ima veze s mafijom

Mit o tome da je svaki drugi Rus mafijaš proširili su američki akcijski filmovi, no s obzirom na to da u Rusiji žive 144 milijuna stanovnika, teško bi bilo povjerovati da ta izjava ima ikakve veze sa zdravim razumom. Sirovi, zli i često nesposobni Rusi i dalje caruju velikim platnom, bez obzira na to što je od raspada SSSR-a prošlo 30 godina, pa se čini da Americi nedostaje friških stereotipa.

Svi Rusi piju votku

Votka je rusko nacionalno blago i doista je vrlo popularna, baš kao i rakija kod nas. Ipak, kruže legende o Hrvatima koji ne piju rakiju, kao i Rusima koji će radije popiti kakvo vino ili craft pivo. Vjerovali ili ne, postoje Rusi koji alkoholna pića ne piju uopće, a prema nekim istraživanjima Litvanci, Nijemci i Francuzi prešišali su ih po alkoholu prema glavi stanovnika.

Rusi se nikad ne smiju

Osobito u usporedbi s Amerikancima, Rusi djeluju zatvorenije u društvu, ne osmjehuju se nepoznatim ljudima i češće će držati distancu, no pričekajte da ih upoznate i uvidjet ćete koliko imaju duha. Mnogi Rusi smatraju da je smijanje bez razloga jednostavno besmisleno i lažno, no to ne znači da su u depresiji ili jednostavno nepristojni. Kuba Krys, psiholog na Poljskoj akademiji znanosti tvrdi da dok je u nekim zemljama osmijeh pokazatelj topline i poštovanja, u drugima je pak znak da vas netko želi prevariti.

U Rusiji je strašno hladno

Selo Ojmjakon u Jakutskoj najhladnije je naseljeno mjesto na Zemlji gdje je najniža izmjerena temperatura -71 Celzijev stupanj. U prosječnim temperaturama tijekom zime u Jakutsku od -40 do -50 stupnjeva nenaviknuti na hladnoću teško će uživati, a neće im biti ugodno niti u Noriljsku, Diksonu, Verhojansku i Dudinci.

S druge strane, u nekim ruskim gradovima nikad ne pada snijeg – kao u Krasnodarskom kraju, gdje se primjerice u Sočiju temperature ljeti penju i do 39 Celzijevih stupnjeva.

Rusi žale za raspadom SSSR-a

I dalje ima ljudi koji misle da Rusi žele preporod Sovjetskog Saveza, no istina je takva da većini Staljin uopće ne nedostaje. Komunista u Rusiji i dalje ima, ali sve manje među mlađim generacijama. Stoga je šale o Lenjinu i ekipi bolje ostaviti po strani.

Ruskinje su uvijek sređene

Baš kao što većina Rusa nisu temperamentni razbijači, tako se i Ruskinje ne dijele nužno na one koje se sređuju da bi uhvatile bogate frajere ili domaćice što po cijele dane kuhaju boršč. Sponzoruša i konzervativki ima posvuda po svijetu, no moderne žene u Rusiji traže svoja prava, obrazovane su i ne „padaju“ na strane putovnice.

Moskva je opasna za turiste

Moskva nije ništa opasnija od drugih velikih europskih gradova. Jednako kao što vas mogu opljačkati u mračnim pariškim uličicama daleko od centra grada, tako vam se loše stvari mogu dogoditi i na periferiji Moskve. Stoga, čuvate li se sumnjivih četvrti i klubova te se ponašate odgovorno, nema razloga za paranoju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju