U Ho Ši Minu u Vijetnamu postavljeni su rižomati za ljude koji su tijekom pandemije koronavirusa ostali bez posla. Točnije, riječ je o automatima koji daju besplatnu rižu potrebitima u toj azijskoj zemlji, a koja pomaže smanjiti glad među stanovništvom.

Sve osobe koje čekaju u redu na besplatnu rižu moraju biti udaljene dva metra jedne od drugih te koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke prije nego što se približe rižomatu. Tu su i čuvari koji se brinu da nitko ne pretjera s uzimanjem, odnosno da ima riže za sve one kojima je potrebna.

Slika nije dostupna Hrana i piće Japanska tajna dobrog imuniteta: Napitak od riže koji u 2020. postaje sve veći trend

Iza ove inicijative stoji vijetnamski poduzetnik Hoang Tuan Anh, koji se nada da će besplatne riža biti na raspolaganju građanima barem do lipnja. Isto tako, nada se da će povećati broj rižomata po zemlji.

Vijetnam ima službeno relativno malen broj potvrđenih slučajeva zaraženih od koronavirusa – tek 268 u zemlji s gotovo 95 milijuna stanovnika.

Slika nije dostupna Hrana i piće Riža na mlijeku: Jednostavno jelo koje smo obožavali u 80-ima

Mnogi vjeruju da se razlog za to skriva u činjenici što stanovništvo poštuje pravila karantene, ali i zato što je država brzo prenijela poruku o važnosti dobre higijene u borbi protiv virusa kroz pjesmu koja je postala viralni hit u svijetu.

Kako se u Vijetnamu bore protiv koronavirusa, pogledajte u YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju