Lena je deveta najveća rijeka na svijetu po volumenu vode. Proteže se na 4472 kilometra od izvora u Bajkalskim planinama do Arktičkog oceana, a većim dijelom prolazi kroz istočni Sibir.

Ne čudi stoga što tijekom cijele godine ostaje djelomično zaleđena. No ove godine mnogi su ostali šokirani kad su shvatili da je tijekom ljetnih mjeseci vodostaj pao za 2,5 metara te da je na nekim mjestima totalno presušila.

Umjesto teretnih brodova koji po Leni prevoze rudu, ali i dopremaju hranu te druge potrepštine u taj izolirani dio svijeta, sada se na istom mjestu mogu vidjeti tek – pješčane dine.

U Jakutsku je vodostaj pao tako naglo da su stotine brodova ostale nasukane u pijesku. U drugim dijelovima ribari se pak žale na premalen ulov ribe.

Uzavrela rijeka Putovanja Misterij Amazonske prašume: Uzavrela rijeka koja ubija sve što se u njoj nađe

Suša se pripisuje iznimno visokim temperaturama koje nisu tipične za ovaj dio svijeta u ljetnim mjesecima.

“Neočekivano visoka temperatura je zabilježena u istočnom Sibiru u srpnju i kolovozu. Uz to je manjak padalina smanjio vodostaj u rijeci”, otkrila je geografkinja Natalia Frolova, voditeljica odsjeka Hidrologije pri Moskovskom državnom sveučilištu, za Siberian Times.

Lokalno stanovništvo tvrdi da tako nizak vodostaj nije zabilježen u posljednjih trideset godina.

Kako izgleda rijeka Lena, pogledajte u našoj fotogaleriji te u YouTube videu Siberian Timesa.

Prva međunarodna žičara koja će spojiti Rusiju s Kinom za samo 7,5 minuta Prva međunarodna žičara između Rusije i Kine - 2 Prva međunarodna žičara između Rusije i Kine - 1 +0 Prva međunarodna žičara između Rusije i Kine - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju