Američki razarač Samuel B. Roberts (DE-413) poznat i po nadimku Sammy B. nedavno je pronađen na dnu Filipinskog mora. Dana 22. lipnja otkrio ga je istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo na dubini od 6895 metara, čime je dobio titulu olupine pronađene na najvećoj dubini.

Victor Vescovo i specijalist za podvodno motrenje Jeremie Morizet otkrili su da je razarač prepolovljen te da polovice nalaze otprilike 10 metara udaljene jedna od druge.

Sammy B. potonuo je tijekom bitke kod otoka Samar u Filipinima 25. listopada 1944. godine. Na brodu je služilo 224 osobe, od čega je 89 poginulo. Kapetan Robert W. Copeland je bio jedan od preživjelih.

„Herojstvo njezina kapetana i posade legendarno je u mornarici i bila mi je velika čast pronaći njezino posljednje počivalište,“ otkrio je Victor Vescovo CNN-u.

Iako je potopljen, razarač Samuel B. Roberts igrao je važnu ulogu u suzbijanju japanske protuofenzive u Drugom svjetskom ratu, a Robert W. Copeland je za svoje herojstvo dobio prestižno odlikovanje po imenu Mornarički križ.

Victor Vescovo i njegova tvrtka Caladan Oceanic zaslužna je i za pronalazak prijašnje olupine pronađene na najvećoj dubini – američkog broda Johnston koji je potopljen tijekom bitke s japanskim brodovljem u zaljevu Leyte u studenom 1944. godine te koji danas leži na dubini od oko 6100 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju