Voda u glavnom venecijanskom kanalu u blizini mosta Rialto poprimila je prošlog vikenda flourescentno zelenu nijansu.

Iako se u prvi mah pomislilo kako je netko namjerno obojio vodu kako bi ukazao na ekološke probleme u ovom dijelu Italije kao što je to učinio argentinski umjetnik Nicolás García Uriburu tijekom 34. Venecijanskog bijenala davne 1968. godine, to se nije pokazalo točnom pretpostavkom.

Regionalna agencija za prevenciju i zaštitu okoliša je izvršila ispitivanje uzoraka, a potom i otkrila kako je pravi razlog za ovu primjenu flourescein – netoksična tvar koja se koristi za testiranje mreža otpadne vode.

Voda u venecijsnakim kanalima nedavno je poprimila flourescentno zelenu boju Voda u venecijsnakim kanalima nedavno je poprimila flourescentno zelenu boju (Foto: Shutterstock / Profimedia.hr)

Slovenska javnost se prije tri godine uzbunila kada je voda oko otoka Bleda poružičastila. Stručnjaci su otkrili da ružičastu boju vode izaziva posebna skupina otrovnih spojeva – cijanotoksina koje ispuštaju cijanobakterije, odnosno modrozelene alge.

Do ubrzanog rasta modrozelenih algi dolazi zbog promjene u njihovom prirodnom okruženju kao je povećanje temperature vode, saliniteta ili zagađenja. Njihovom bujanju itekako pridonosi povećanje i globalno zatopljenje.

Suptilne promjene boje vode rijeka i jezera su relativno česta pojava u svijetu, a najčešći razlozi očituju se u fluktuaciji protoka, koncentraciji sedimenata i količine otopljene organske tvari ili alga u vodi.

Chicago boji u zeleno vodu za Dan sv. Patrika svake godine Chicago boji u zeleno vodu za Dan sv. Patrika svake godine (Foto: Shutterstock)

Ako je riječ o Chicagu, onda se ta promjena namjerna, a događa se jednom godišnje – točnije na blagdan sv. Patrika. Mreža rijeka i kanala koja prolazi kroz glavni grad američke savezne države Illinois se posljednjih šezdesetak godina boji u zeleno u čast irskog svetca.

Uoči 17. ožujka u rijeku se baci oko 20 kilograma narančastog praška napravljenog na biljnoj bazi (i po tajnoj recepturi) koja je navodno neškodljiva za okoliš, a koja transformira izgled cijeloga grada.

Kako to izgleda kada rijeke i jezera promijene svoju prirodnu boju, pogledajte u fotogaleriji na početku galerije.

Kad se zmaj probudi: Misteriozno jezero na Jadranu koje mijenja boju i donosi sreću zaljubljenima Zmajevo oko, Rogoznica - 1 Zmajevo oko, Rogoznica - 2 Zmajevo oko, Rogoznica - 3 +5 Zmajevo oko, Rogoznica - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju