Što čini najbolji sir na svijetu? Intenzivan okus? Kremasta konzistencija? Oštar miris? Pa, pronalazak najboljeg sira na svijetu upravo je poanta Svjetske dodjele nagrade za najbolji sir, koja je ove godine održana u Newportu u Walesu. Više od 4400 sireva iz 42 zemlje natjecalo se za glavnu nagradu – i svi su bili u jednoj prostoriji. Zamislite taj miris, ha?

Tisuće sireva prvo su suci suzili na 98 "superzlatnih" šampiona, prije nego što je od njih izbor sužen na 16 najboljih.

Na kraju je pobjedu odnio gruyère pod nazivom Le Gruyère AOP surchoix, koji je prijavio švicarski proizvođač sira Vorderfultigen. Gruyère je tvrdi sir koji tradicionalno dolazi iz francuskog govornog područja Gruyèresa u Švicarskoj. Vorderfultigenov sir suci su opisali kao profinjen i ručno izrađen, s okusnim notama bilja i voća.

Na drugom mjestu našla se Gorgonzola Dolce DOP talijanskog proizvođača De’ Magi, dok je treće mjesto zauzela Âlde Fryske nizozemskog proizvođača sira De Fryske.

Ispod možete vidjeti 10 najboljih sireva na ovogodišnjoj dodjeli nagrada za sireve World Cheese Awards. Nažalost, među veličanstvenih 16, ali ni "superzlatnih" 98 nema hrvatskih sireva.

1. Le Gruyère AOP surchoix, Vorderfultigen (Švicarska)
2. Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi (Italija)
3. Âlde Fryske, De Fryske (Nizozemska)
4. Grosse Tomme de Bufflonne, Prolactine (Francuska)
5. Tomme de chèvre, Prolactine (Francuska)
6. Pata de Mulo Curado, Quesería Artesanal Los Payuelos (Španjolska)
7. Greensward, Murray’s Cheese (SAD)
8. Devon Blue, Ticklemore Cheese (UK)
9. Grosse Tomme de chèvre, Prolactine (Francuska)
10. Spenwood, Village Maid Cheese (UK)

Najskuplji na svijetu: U Srbiji se proizvodi sir za koji trebate izdvojiti 1000 eura po kilogramu Zasavica - 3 Zasavica - 2 Zasavica - 1 +0 Sir (Ilustracija)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju