Farski ili Ferojski otoci, otočna skupina koja nikome nije usput, smješteni daleko u Sjevernom Atlantiku na pola puta između Norveške i Islanda, poznati su po nekoliko stvari. Prije svega poznati su, a po tome su i dobili ime (naime, radi se o ovčjim otocima), po tome što broje više ovaca nego stanovnika, kao i po osobitim kućama s travnatim krovovima koje "kose" iste ovce iz prvog dijela rečenice.

Na njima nikada ne možete biti više od pet kilometara udaljeni od mora, a od 18 većih otoka samo jedan nije naseljen. Em ih je malo, em su izolirani od svih, stoga i nije teško razumjeti Ferojce koji jako vole – tunele. Na Farskim otocima tunela imaju više nego nastanjenih otoka, a među njima najviše se ističe onaj podvodni. Izgradnja mreže cestovnih tunela najveća je investicija ikada ostvarena na tom otočju.

Susret 72 metra pod morem

Mreža podmorskih tunela zove se Eysturoyartunnil i otvorena je krajem 2020. godine, nakon samo 4 godine izgradnje. Od Vikinga naovamo gotovo ništa nije toliko uzbudilo ferojsko društvo, koje od tunela očekuje brojne dobrobiti i priliku za razvoj gospodarstva.

Tuneli su dugi ukupno 11,2 kilometra. Jedna cijev povezuje glavni grad Torshavn i njegov otok Streymoy s drugim najnaseljenijim otokom. Vrijeme putovanja između ta dva mjesta skratilo se s više od sat vremena vožnje planinskim cestama na samo 15 minuta vožnje novim podmorskim tunelom.

Druge dvije cijevi povezuju dvije točke na suprotnim stranama zaljeva fjorda Skálafjørður na otoku Eysturoy i smanjuju udaljenost među njima s 25 kilometara na samo pet. Sve se tri cijevi tunela na dubini od 72 metra susreću na kružnom toku – prvom podvodnom na svijetu.

Čudesan! Nogometni stadion na kojem možete i prespavati Eiði - 1 Eiði - 3 Eiði - 4 +0 Eiði - 2

Više od prometa

U sredini je golemi stup od prirodnog kamena, koji je ovdje ostavljen tijekom miniranja i probijanja tunela. Osvijetljen je šarenim reflektorima, pa vozeći se oko njega pratite sjene ljudi koji se drže za ruke i kao da plešu oko stupa. Ova 80-metarska čelična skulptura "Figure hodaju iz tame u svjetlo" ferojskog umjetnika Tróndura Paturssona "simboliziraja ferojsku ideju da udruživanjem i zajedničkim radom postižemo velike stvari".

Neobično iskustvo vožnje ispod mora kroz Eysturoyartunnil postaje još intenzivnije ako za to vrijeme slušate frekvenciju 97.00 FM, na kojoj se pušta posebna glazba skladana baš za prolazak tunelom i skladbe ferojskih glazbenika.

Nevjerojatan prizor: Farski mališan s bijelom kapom na kojem će vas dočekati ovce Lítla Dímun - 3 Lítla Dímun - 2 Lítla Dímun - 1 +1 Lítla Dímun - 4

Cestarina za vožnju kroz Eysturoyartunnil košta oko 25 eura u jednom smjeru, a domaći, naravno, imaju popust. No Ferojci se ne kane zaustaviti na sadašnjih 20 tunela – trenutačno se grade još dva, a u planu ih je još 14, među njima i onaj od najjužnijeg otoka Ferojskih otoka, Suðuroyja, do otoka Sandoy. Bit će dug između 22 i 24 kilometra – taman da postane najduži podvodni tunel za automobile na svijetu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju