Farski otoci i Grenland, dva su autonomna teritorija Kraljevine Danske, smještena u Atlantiku. Grenland je, površinski gledano, najveći svjetski otok, ali na njemu živi tek 56 tisuća duša. S druge strane, Farski otoci su površinom prilično mali, no na njima živi tek 7 tisuća ljudi manje no na Grenlandu.

Ukupno je naseljeno 17 od 18 otoka, a smješteni su između Škotske i Islanda. Zbog svoje unikatnosti, položaja i povijest, zanimljivi su mnogima, no čini se kako se turizam razvija tek posljednjih godina, te u prosjeku 110 tisuća turista posjeti ove otoke. Ovi vulkanski otoci međusobno su povezani s dva podzemna tunela, tri mosta i brojnim trajektnim linijama. U svakom slučaju, ako se zaputite ovdje, povezanost među otocima vas ne treba brinuti.

Otoke krase klifovi, zelene doline, ali i fjordovi, tako da ih možemo nazvati i rajem za sve zaljubljenike u prirodu. Također, i stanovnici su srdačni ali i različiti, s obzirom da se među stanovnicima može naći čak 77 različitih nacionalnosti. Jedan od zaštitnih znakova je vodopad Mullafossur koji se ulijeva u ocean. Specijalnost otoka su i ptice, farski pufini, koji izgledaju kao mini pingvini.

Kad je o smještaju riječ, savjet je svakako riješiti ga prije samog puta, jer zna biti iznimno skup. Naravno, jedna od opcija je i kampiranje, no s obzirom na čudljivo vrijeme i činjenicu da nije dopušteno „na divljaka“, razumnijim se čini naći nekakav Airbnb.

Što se gastronomije tiče, ako putujete s ograničenim budžetom, zaboravite hranjenje u restoranima. Oni su prilično skupi, tako da, morat ćete se zadovoljiti hranom iz supermarketa. Tu biste mogli imati problem s pićem, jer sve piće koje ima više od 2,8 posto alkohola prodaje se isključivo u specijaliziranim trgovinama.

U svakom slučaju, ako se odlučite na put, učinite mnoštvo dobrih slika i uživajte, jer ovi pejzaži ne ostavljaju prostora za ništa drugo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju