Busan, drugi grad po veličini u Južnoj Koreji smješten na jugu zemlje uskoro bi mogao postati dom prvog održivog plutajućeg grada na svijetu. Projekt Oceanix najavljen je prošle godine, a nedavno je izašao i prototip dizajna.

Oceanix Busan u prvoj će se fazi sastojati od tri povezana otočna naselja veličine 63000 četvornih metara (otprilike veličine Lokruma) za 12.000 stanovnika. Prvi stadij projekta koji je nastao kako odgovor na klimatske promjene i rizike od opasnosti podizanja razine mora bi trebao biti dovršen već za tri godine.

Svaki od otoka, odnosno platforme imat će svoju ulogu: od stambene do smještajne i istraživačke, a međusobno će biti povezani mostovima. Broj otoka bi s vremenom mogao narasti na 20 platformi, ili više. Solarne ploče, staklenici, kao i kružni sustavi za dobivanje vode i druga ekološka rješenja pobrinut će se za održivost grada koji će sam stvarati svu potrebnu energiju, a jedan od izvora hrane bit će i urbana poljoprivreda.

Kavezi ispod platformi koristit će se za uzgoj školjki, a riblji otpad bi se iskoristio kao gnojivo za biljke. Kuće za stanovanje neće imati više od sedam katova kako bi se mogle oduprijeti vjetru, a solarne ploče na krovovima smanjit će troškove hlađenje tijekom ljeta nudeći toplinsku izolaciju, a zimi će se koristiti za grijanje. U kasnijoj fazi plutajući grad bi mogao primiti 100 tisuća ljudi.

Najopasnije mjesto za pješačenje na svijetu koje je izgrađeno prije 700 godina Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 1 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 4 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 3 +0 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju