Potraga za legendarnim blagom iz 18. stoljeća na čileanskom otoku Robinson Crusoe uskoro bi mogla završiti jer je lokalna vlast podnijela zahtjev da se zabrane daljnja iskopavanja. Bernard Keizer, nizozemski Amerikanac i milijunaš koji živi u Chicagu, od 1998 godine neumorno pokušava pronaći izgubljeno blago za koje se procjenjuje da vrijedi oko 10 milijardi dolara. Legenda o 800 bačvi punih zlata i dragog kamena zvučala mu je previše dobro da bi joj odolio.

Bogataš je radove obavljao samo jednostavnim alatima koje su mu dopustile vlasti, ali nedavno je podnio je zahtjev da mu se dopusti korištenje i naprednijih strojeva.

Protivnici radova na otoku su se pobunili i podnijeli peticiju zbog straha od nepopravljive štete nalazištu u nacionalnom parku. Bilje i drveće koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu mogle bi zauvijek nestati ako se radovi ne zaustave, a prijete im i vrste koje su s vremenom dopremljene na otok otkako su ga otkrili europski pomorci u 16. stoljeću.

Botaničari su do danas pronašli 131 autohtonu biljku koja ne postoji nigdje na svijetu, uključujući i jedini preostao cvjetni grm Dendroseris gigantea. Osim biljaka, na otocima se nalaze i tri endemske vrste ptica, uključujući i jedinog oceanskog kolibrića.

7 stvari koje niste znali o zloglasnom otoku na koji nitko nije želio kročiti nogom Alcatraz Otok Alcatraz - 2 Otok Alcatraz - 3 +4 Otok Alcatraz - 5

Znanstvenici su od čileanske vlade zatražili da osmisli program kojim će koze, štakori, miševi, divlje mačke i druge te druge biljne i životinjske vrste koje prijete domaćim vrstama napustiti otok.

Otok Robinsona Crusoa poznat i kao Más a Tierra je najveći otok u čileanskom otočju Juanu Fernándezu. Otkrio ga je španjolski istraživač

Juan Fernández 1574. godine, prema kome je cijelo otočje od tri otoka (Robinson Crusoe, Alejandro Selkirk i Sveta Klara) dobilo ime. Mali stjenovit otok u Tihom oceanu nadahnuo je i Daniela Defoea da napiše prvi i najpoznatiji roman o brodolomcu koji je morao naučiti sam preživjeti na pustom otoku.

Zabavni test: Koliko jestivih gljiva možete prepoznati? Gljive Gljive Gljive +0 Gljive

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju