Dugi niz godina Bangladeš je bio jedna od najsiromašnijih azijskih zemalja, a iako se situacija polako popravlja, ondje i dalje žive milijuni koji ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe.

Svaki četvrti stanovnik Bangladeša je siromašan, osobito u ruralnim dijelovima zemlje. Jedan od razloga zbog kojih se situacija u zemlji popravlja je bolji položaj žena koje postaju samostalnije i lakše se mogu zaposliti. U sjevernim dijelovima Bangladeša, kao što su Bogra i Gaibandha, stanovnici pokušavaju preživjeti od poljoprivrede no planove im kvare česte prirodne katastrofe.

Uz pomoć međunarodne dobrotvorne organizacije Oxfam mnogi spas pronalaze u proizvodnji ljutih papričica koje su među najotpornijim kulturama na klimatske promjene. Prije šest godina na sjeveru Bangladeša se pojavilo više od 300 proizvođača, od kojih 90 posto čine žene – a danas je situacija još i bolja.

No posao nije nimalo lak. Na tisuće radnica i radnika okuplja se u zoru kako bi razvrstavalo papričice do sumraka. Sati znoja i suza im se isplate jer zahvaljujući chilliju mogu prehraniti svoje obitelji. Papričice zatim idu na sušenje kako bi nakon deset dana bile spremne za transport u tvornice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju