Nikola Tesla je predvidio bežičnu tehnologiju, pametne telefone i električne automobile, no navodno je smatrao da u 21.stoljeću nitko više neće piti kavu. Do sada smo kao trebali naučiti sve o štetnosti supstanci poput kofeina, alkohola i droge no kako kaže dobri stari Albert Einstein – nije samo svemir beskonačan. No Tesla nije jedini koji je pogrešno procijenio kao će izgledati život u 2020.

Živjet ćemo u letećim kućama

Britanski pisac znanstvene fantastike i futurist Arthur C. Clarke vjerovao je kako će dosadne kuće iz šezdesetih godina zamijeniti uzbudljivije građevine koje će poput ptica selica zimi moći odletjeti u toplije krajeve. Ne bismo imali ništa protiv, ali dok se to ne dogodi morat ćemo još malo pričekati.

… koje ćemo čistiti crijevom za vodu

Dugogodišnji urednik New York Timesa Waldemar Kaempffert smatrao je kako ćemo do sada moći očistiti cijelu kuću odvrtanjem ventila za vodu nakon kojeg bi nastao supermlaz koji bi očistio stan od grinja i prljavštine. Razlog tome je bila njegova vizija da će sav namještaj biti od sintetike. Nakon mlaza vode uslijedilo bi sušenje vrućim zrakom iz goleme cijevi. Svoja promišljanja objavio je u tekstu: „Čuda koja ćete vidjeti u narednih 50 godina“ iz 1950., objavljenom u Popular Mechanicsu.

Gordon Ramsay će biti na burzi

U istom tekstu gdje piše o „potapanja dnevne sobe i divovskom fenu“ Kaempffert zamišlja svijet u kojem su Jamie Oliver i Gordon Ramsay na burzi rada, a hrana nam se dostavlja na kućni prag u smrznutim ciglicama. Više nitko ne kuha jer za to nema potrebe. Otišao je i korak dalje pa predvidio kako će se obični predmeti, poput ručnika ili rublja moći pretvoriti u slatkiše.

Na posao ćemo ići helikopterom

Nakon što smažemo potkošulju ili gaćice moći ćemo sjesti u helikopter i odletjeti na posao. Tako su barem smatrali futuristi prije 70 godina. Ne bi to bili ogromne letjelice, više običan „helić“ za dvoje ljudi koji malo troši i ne budi susjede prilikom slijetanja nakon izlaska

Imat ćemo „para kao blata“ …

Magazin Time je 1966. objavio svijetu kako će 21 stoljeće biti fenomenalno. U eseju nazvanom Futurist predvidjeli su superstrojeve kojiće raditi sve umjesto ljudi. Dok će strojevi raditi mi ćemo veselo bacati novčanice u zrak jer ćemo (prema ondašnjoj računici) zarađivati 30 tisuća dolara, što bi danas moglo biti i otprilike dva milijuna kuna.

… kao i savršenog psihijatra

Umjesto usisavača koji zuji po stanu dok mi šećemo psa, roboti su do sada trebali biti puno više od kućnog pomagača. Ariane Van de Ven je imala drukčije viđenje 2020. – stručnjakinja za globalne trendove je vjerovala da će roboti imati ulogu psihijatra i prijatelja kojem ćemo pričati o nesretnom djetinjstvu. Hm, do tada ćemo ipak još malo pričekati.

Nova senzacija u Parku prirode Papuk: Istražite Kuću Panonskog mora Kuća Panonskog mora - 8 Kuća Panonskog mora - 6 Kuća Panonskog mora - 3 +4 Kuća Panonskog mora - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju