Prije gotovo 90 godina u SAD-u je okončano razdoblje prohibicije, tj. zabrane proizvodnje, uvoza i prodaje alkohola. Uz tvrdnje da alkohol kvari društvo i uzrokuje brojne probleme poput alkoholizma, obiteljskog nasilja pa čak i korupcije, dio političkih snaga uspio je isposlovati zabranu koja je trajala od 1920. do 1933. godine.

No, malo je poznato da i danas postoje određene zone u kojima ne možete kupiti alkohol. Prohibicija ondje još živi, a u zemlji slobodnih još uvijek postoje područja u kojima ste slobodni samo – otići. Ako vam ne paše.

Suhi okruzi

Mjesta u kojima ne možete kupiti alkohol, prigodno nose nadimak suhi okruzi, tj. suhi gradovi – ovisno o jedinici. Čak 33 savezne države imaju zakone koji okruzima i gradovima omogućuju zabranu prodaje, a ponekad i konzumacije te posjedovanja alkohola. Neka mjesta dopuštaju proizvodnju i prodaju alkoholnih pića, ali s manjim brojem promila.

Gotovo sve zone koje imaju ograničenu ili zabranjenu prodaju alkohola nalaze se u tzv. biblijskom pojasu SAD-a, na istoku i jugu zemlje. To nije slučajno budući da su vjerski motivi često u pozadini ovakvih odluka.

Iznimke su ruralni dijelovi Aljaske. Prema istraživanju provedenom 2004. godine, više od 500 američkih općina su suhe. Koje li ironije – jedna od njih je Moore County u Tennesseeju, poznatija kao kolijevka Jack Danielsa.

Utjehe nema u vodi

Danas oko 16 milijuna Amerikanaca živi u suhim područjima. Pa dobro, sami su to odabrali, možda ćete pomisliti. Dio njih nije, ili ne želi priznati da im nedostaje.

Nezgodno rješenje kojem pribjegavaju žedni stanovnici suhih okruga jest putovanje u drugi okrug na piće. Ovo sa sobom povlači i opasnost od pijane vožnje, ali i gubitak novca koji je mogao otići u poreznu blagajnu. Za sad rješenja nema, a vlasnici dućana s alkoholom podižu svoje trgovine duž granice i zadovoljno trljaju ruke.

Inače, ovaj problem je prikazan i u poznatom crtiću Simpsoni pod nazivom Homer protiv 18. amandmana. Njegov grad postaje suh nakon katastrofalne proslave Svetog Patrika.

Pripremate li se na put u veliki svijet, a planirate degustirati viski, pivo, tekilu i ostale prijatelje – pripazite kuda idete. Makar, ni oni voćni Kool-Aid sokići nisu loši.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju