Onečišćenje zraka jedna je od najvećih svjetskih globalnih briga zbog brojnih negativnih utjecaja i na zdravlje i na okoliš. Gradovima koji se redovito pojavljuju na ljestvicama najzagađenijih zajednička je gusta naseljenost, velika industrijska aktivnost i ogromne prometne gužve.

Iako zagađenje nije ograničeno na određenu regiju, na ovom će popisu redovito prvih dvjestotinjak mjesta držati gradovi jugoistočne Azije, poglavito oni u Indiji i Kini, da bi im se nešto niže pridružili susjedi, pa tu i tamo neki afrički grad.

Naravno, onečišćenje zraka mijenja se na dnevnoj, mjesečnoj i sezonskoj razini, a godišnji se prosjek dobiva od podataka mjerenih svaki dan tijekom 12 mjeseci. Tako će na primjer poljoprivredni radovi u okolici gradova ili sezonske suše u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu zraka.

Podaci se temelje na godišnjoj prosječnoj koncentraciji mješavine različitih štetnih čestica u zraku (PM2,5) u svakom gradu, a njihov se udio izražava u mikrogramima po kubnom metru zraka (μg/m³).

Gradovi s vrha popisa najzagađenijih koji donosimo u nastavku tako su u 2024. ušli i s više od 100 ili 130 µg/m3, što vam naravno ne znači ništa dok vam ne kažemo da je zrak ocijenjen kao "zdrav" ako je udio ovih čestica manji od deset, a već od 50 µg/m3 vrlo je nezdrav. 

Dammam, Saudijska Arabija

Kombinacija velike industrijske aktivnosti i pustinjske prašine dovela je Dammam na vrh liste najzagađenijih gradova. Naftno carstvo usred pustinje počiva uglavnom na fosilnim gorivima, a njihova emisija zabrinjava i ekologe i medicinske stručnjake.

Lahore, Pakistan 

Lahore je vrlo često bio na vrhu ovog popisa, ali se u 2023. malo spustio na ljestvici. Ovaj živahni povijesni grad zagađuje nesretna mješavina ispušnih plinova iz vozila, industrijskih zagađivača i nusprodukti paljenja usjeva u okolnim područjima zbog čega je ovaj grad zimi začepljen otrovnim smogom.

Dhaka, Bangladeš 

Brza urbanizacija, nekontroliran rast stanovništva i loša infrastruktura koja ne može podnijeti nastalo opterećenje, osudili su Dhaku na prometne gužve, smrad i rizik za zdravlje. Zrak je toliko loš da je stanovnicima uobičajeno svakodnevno nositi maske na otvorenom.

Delhi, Indija 

Glavni grad Indije osim što je bogat povijesti i kulturom, bogat je i štetnim česticama. Kvaliteta zraka često je „u crvenom“, odnosno alarmantno loša, a razlog su tome štetne emisije iz vozila, građevinska prašine, industrijska proizvodnja i spaljivanja strništa u okolici. Grad često obavija gusta izmaglica, a zimi ga niti ne napušta.

Bagdad, Irak 

Bagdad ima ogromne ekološke probleme i vrlo lošu kvalitetu zraka, pa se godinama nalazi na vrhu ljestvice najzagađenijih. Uz pješčane oluje i veliku industrijsku emisiju štetnih tvari u atmosferu, zrak nad gradom gotovo se nikada ne pročišćava. Posljedica udisanja štetnih tvari dodatno naravno opterećuju zdravstveni sustav.

Ove gradove slijede Muzaffarnagar, Ghaziabad, Patna i Hapur u Indiji te Peshawar u Pakistanu, a svima im je zajednička velika industrijalizacija, ogromna potrošnja fosilnih goriva – prašina.

Opasna avantura koja je spasila tisuće života: Zaboravljeni junak kojem se povijest tek nedavno počela ispričavati Serum, Togo i utrka Iditarod - 7 Serum, Togo i utrka Iditarod - 6 Serum, Togo i utrka Iditarod - 5 +3 Serum, Togo i utrka Iditarod - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju