Kada novac nije problem nastaju golema zdanja i rezidencije, domovi bogataša i vladara čije se sobe broje u stotinama i tisućama. Najveće zdanje te vrste, koje u međuvremenu nije pretvoreno u muzej ili hotel nalazi se u maloj državi u jugoistočnoj Aziji, Bruneju koji se smjestio na sjeveru otoka Borneo. Istana Nurul Iman je dom kraljevske obitelji, službeno sjedište brunejske vlade i sjedište sultanata. Budući da mnogi članovi kraljevske obitelji imaju državne uloge, oni žive i rade u palači. Ondje se nalaze uredi ključnih državnih dužnosnika.

Sa svojih 1788 soba i 257 kupaonica, palača Istana Nurul Iman u Bandar Seri Begawanu veća je i od Buckinghamske palače. Najveći dom na svijetu naziva „Palača svjetla vjere“ broji čak 200 tisuća četvornih metara u kojima se nalazi i sala za svečanosti koja može primiti 5 tisuća ljudi kojima je na raspolaganju 110 garažnih mjesta.

Palača svjetla vjere ima i klimatiziranu štalu za 200 polo-konja, pet bazena, helikopter i prekrasnu džamiju. Također, ondje su i 44 stubišta izgrađena od 38 različitih vrsta mramora.U podzemnu garažu veličine četvornog kilometra stane i do 110 automobila što ne čudi obzirom da su unikatni automobili sultanova strast, a neki od njih su najskuplji na svijetu. Brunejski sultan obožavatelj je umjetnosti, zbog čega palača ima zadivljujuću kolekciju umjetničkih djela poznatih slikara, uključujući Picassa, Moneta, kao i Renoirovu sliku koju je sultan kupio 1980. za 70 milijuna američkih dolara.

Istana Nurul Iman - 1 Istana Nurul Iman - 1 (Foto: Profimedia)

Zlatne kupole i svodovi palače kombinacija su malajske i islamske arhitekture, a projekt potpisuje arhitekt Leonardo Locsin. Khuan Chew, koji je sudjelovao na projektu Burj Al Araba u Dubaiju, dizajnirao je interijer palače. 

Izgradnja Istana Nurul Imana krenula je 1984. godine da bi već za dvije godine bila dovršena. Prema procjeni palača vrijedi oko 325 milijuna eura. Poželite li je posjetiti, to i možete, ali samo tijekom Hari Raya, kojim se obilježava kraj Ramazana.

U to vrijeme sultan Bolkiah otvara svoju palaču za javnost i svi su dobrodošli, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Ova praksa, poznata kao "rumah terbuka" ili "otvoreni dom", potiče ljude iz svih društvenih slojeva da se okupe kako bi obilježili festivale u Bruneju i Maleziji.

Stablo veliko kao tri nogometna igrališta: Čudo prirode koje zovu "drvo koje hoda" Veliki banjan, Indija - 1 Veliki banjan, Indija - 2 Veliki banjan, Indija - 3 +4 Veliki banjan, Indija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju