Među najpoznatijim svjetskim vinskim kolekcionarima zasigurno je Michel-Jack Chasseuil, čijem se kućnom podrumu tepa da je vinski Louvre. U svojoj kolekciji ima otprilike 50 tisuća etiketa, uključujući i neke od najskupljih boca na svijetu. Na nekih 350 četvornih metara, na zapadu Francuske u La Chapelle-Bâtonu obavljaju se posljednje pripreme za otvaranje muzeja koji bi, ako sve pođe po planu, ovog ljeta trebao primiti prve goste.

U trendu Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Kako piše The Drinks Business, novac za muzej Chasseuil je prikupio prodajom oko pola milijuna dolara vrijednih boca koje navodno vrijede puno više – nagađa se i čak 60 milijuna dolara.

Mnogi se pitaju koliko će se naći vinoljubaca koji bi izdvojili oko 3750 kuna za upad u kolekcionarovo carstvo etiketa bez degustacije, samo za gledanje – no što će se dogoditi, pokazat će vrijeme.
Chasseuil smatra da će vinski muzej potaknuti turizam na zapadu Francuske te da će mnogi upravo zbog vina doći u La Chapelle-Bâton. U svakom slučaju, njegov muzej će ponuditi posjetiteljima jedinstven doživljaj.

Vinski kustos je posvetio više od pola života sakupljajući na desetke tisuće boca koje čuva u pećini pod zemljom na temperaturi između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa i 80 posto vlage. Njegova kolekcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čak je i monaški princ nakon posjete zaključio da se radi o jednom od sedam svjetskih čuda. Vinski Louvre osiguran je sigurnosnim vratima, a kolekcionar ključ od svojeg hrama čuva u banci.

Za takvo osiguranje postoji i dobar razlog, naime Chasseuilu su prije pet godina prijetili kriminalci – slomili su mu prste i držali ga na nišanu, ispitujući ga gdje je ključ. Ključ je bio u banci, a kolekcija je ostala na sigurnom. Lopovi su ugrabili tek nekoliko sanduka koji nisu bili zaključani u podrumu.

Da su uspjeli ući u 25 metara dugačak podrum, Chasseuil bi vjerojatno ostao bez skupocjenih Petrusa, vinskih remek djela iz Romanée-Contija, kao i vintage etiketa iz 1904. godine. Sa svojm hobijem, Chasseuil je započeo u dvadesetima, a do 30. rođendana, francuski aeronautičar se mogao pohvaliti s tisućinjak vrhunskih boca. Neke od najboljih berbi ne postoje više nigdje drugdje na svijetu – osim u vinskom hramu na zapadu Francuske.