Među najpoznatijim svjetskim vinskim kolekcionarima zasigurno je Michel-Jack Chasseuil, čijem se kućnom podrumu tepa da je vinski Louvre. U svojoj kolekciji ima otprilike 50 tisuća etiketa, uključujući i neke od najskupljih boca na svijetu. Na nekih 350 četvornih metara, na zapadu Francuske u La Chapelle-Bâtonu obavljaju se posljednje pripreme za otvaranje muzeja koji bi, ako sve pođe po planu, ovog ljeta trebao primiti prve goste.

Kako piše The Drinks Business, novac za muzej Chasseuil je prikupio prodajom oko pola milijuna dolara vrijednih boca koje navodno vrijede puno više – nagađa se i čak 60 milijuna dolara.

Mnogi se pitaju koliko će se naći vinoljubaca koji bi izdvojili oko 3750 kuna za upad u kolekcionarovo carstvo etiketa bez degustacije, samo za gledanje – no što će se dogoditi, pokazat će vrijeme.
Chasseuil smatra da će vinski muzej potaknuti turizam na zapadu Francuske te da će mnogi upravo zbog vina doći u La Chapelle-Bâton. U svakom slučaju, njegov muzej će ponuditi posjetiteljima jedinstven doživljaj.

Vinski kustos je posvetio više od pola života sakupljajući na desetke tisuće boca koje čuva u pećini pod zemljom na temperaturi između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa i 80 posto vlage. Njegova kolekcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čak je i monaški princ nakon posjete zaključio da se radi o jednom od sedam svjetskih čuda. Vinski Louvre osiguran je sigurnosnim vratima, a kolekcionar ključ od svojeg hrama čuva u banci.

Za takvo osiguranje postoji i dobar razlog, naime Chasseuilu su prije pet godina prijetili kriminalci – slomili su mu prste i držali ga na nišanu, ispitujući ga gdje je ključ. Ključ je bio u banci, a kolekcija je ostala na sigurnom. Lopovi su ugrabili tek nekoliko sanduka koji nisu bili zaključani u podrumu.

Da su uspjeli ući u 25 metara dugačak podrum, Chasseuil bi vjerojatno ostao bez skupocjenih Petrusa, vinskih remek djela iz Romanée-Contija, kao i vintage etiketa iz 1904. godine. Sa svojm hobijem, Chasseuil je započeo u dvadesetima, a do 30. rođendana, francuski aeronautičar se mogao pohvaliti s tisućinjak vrhunskih boca. Neke od najboljih berbi ne postoje više nigdje drugdje na svijetu – osim u vinskom hramu na zapadu Francuske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju