Hodanje, trčanje ili vožnja bicikla na pijesku i na velikim vrućinama nije zabavna aktivnost. Baš zato se u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima planira gradnja najveće natkrivene biciklističke staze na svijetu.

Riječ je o projektu The Loop ili petlja arhitektonske i dizajnerske tvrtke URB specijalizirane za koncept održivog razvoja i gradova. Petlja bi trebala imati oblik monumentalnog okruglog staklenika i stazu za rekreacija koja bi se trebala protezati na čak 93 kilometra u centru Dubaija.

Temperatura, vlažnost zraka i drugi parametri mogli bi se kontrolirati unutar petlje što bi omogućilo stanovnicima da se odvaže na aktivnosti koje zbog ekstremnih vremenskih uvjeta često padaju u drugi plan.

Natkrivena biciklistička staza, staze za trčanje i hodanje Natkrivena biciklistička staza, staze za trčanje i hodanje (Foto: Profimedia)

Štoviše, glavni cilj ovog projekta je potaknuti više od 3 milijuna stanovnika Dubaija na hodanje, trčanje i bicikliranje u svrhu poboljšavanje općeg zdravstvenog stanja, ali i smanjivanje ovisnosti o limenim ljubimcima kao primarnim prometalima za kretanje po susjedstvu.

The Loop je zamišljen kao višenamjensko mjesto za rekreaciju i slobodno vrijeme s raznovrsnim sadržajima – od sportskih terena i fitness dvorana do vertikalnih vrtova za proizvodnju hrane.

Projekt je trenutačno u fazi istraživanja i razvoja. Ako bude odobren, bit će jedan od najmodernijih infrastruktura ovoga tipa na svijetu koje ne samo da bi trebalo doprinijeti smanjenju zagađenja u gradu, već se i temeljiti na obnovljivoj kinetičkoj energiji.

Kako bi petlja trebala izgledati ako bude izgrađena, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta. Više o samom projektu čitajte na službenim stranicama.

Stvarno!? 5 zanimljivosti koje vjerojatno dosad niste čuli Dio asteroida +0 London

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju