Svijet je puno kompliciraniji, tajnovitiji i misteriozniji nego što mislimo. Svaki dan ljudi otkrivaju nove činjenice, a naš životni vijek nije dovoljan da sve naučimo. Srećom, učimo iz dana u dan, ali neke informacije prođu mimo nas. Tako vjerujemo i da ovih pet činjenica, objavljenih na ranker.com, niste čuli ili ste ih jednostavno – previdjeli.

Asteroid zamalo pogodio Zemlju

23. ožujka 1989. slavi se kao "Near Miss Day" - i to s dobrim razlogom. Tog dana Zemlja je bila blizu uništenja kad je ogroman asteroid projurio pokraj nas na udaljenosti od 684 tisuće kilometara. Ovo ne zvuči blizu, ali Zemlja je bila na tom istom mjestu samo šest sati ranije. Za taj bliski susret saznali smo tek nakon devet dana, a da je kojim slučajem udario u zemlju, smatra se da bi imao učinak jednak bacanju 600 atomskih bombi! 

Dio asteroida Dio asteroida (Foto: Profimedia.hr)

Udaljenost od Londona i Moskve manja je od one između Sydneyja i Pertha

Kad pogledate kartu, rekli biste kako su London i Moskva udaljeni doslovno pola svijeta jedno od drugog, iako se oba grada nalaze na europskom kontinentu. Udaljenost između Londona i Moskve je gotovo 2890 km, a let od Londona do Moskve traje otprilike tri sata i 50 minuta. S druge strane, Sydney i Perth australski su gradovi, ali mnogo udaljeniji. Udaljenost između njih je 3934 km. Približno vrijeme leta između njih dvoje je iznenađujućih pet sati.

Čak i Dubai uvozi pijesak

Dubai je pjeskovit. Izađite izvan blještavog grada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pronaći ćete mnoštvo visokih pješčanih dina, ali kada je u pitanju gradnja, Dubai ne može koristiti pustinjski pijesak, jednostavno zato što je previše gladak. Samo u 2014. Dubai je uvezao pijeska, šljunka i kamena u vrijednosti od otprilike tri milijarde kuna.

Nizozemske dvije minute šutnje

Nizozemci se sjećaju svojih poginulih s nešto dužom šutnjom. Svake godine 4. svibnja obilježava se Nacionalni dan sjećanja. Nizozemska tada dvjema minutama šutnje odaje počast svim civilima i vojnicima koji su izgubili živote u Kraljevini Nizozemskoj ili drugdje u svijetu od Drugog svjetskog rata. Komemoracija se održava u Nacionalnom spomeniku na trgu Dam u Amsterdamu.

Karte jače od atoma

Iako više zvuči kao fikcija nego činjenica, postoji veći broj raznih kombinacija karata u špilu od 52 karte nego atoma na Zemlji. Raznolikost načina na koje se može rasporediti naziva se faktorijel broja 52 ili "52!". To zapravo znači 52 x 51 x 50 x ... x 1. Dakle, broj načina na koje možete složiti špil karata je cijeli broj sa 68 znamenki. Procjenjuje se da je broj atoma na Zemlji broj s 51 znamenkom. Zapravo, svako miješanje karata koje držite u ruci može biti jedinstveno.

Izbrojite ponovo: Jeste li znali koliko ima oceana na Zemlji? Ocean - 4 Ocean - 2 Ocean - 1 +0 Ocean - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju