I dok u nekim liftovima putujući do sedmog kata imate dovoljno vremena za pojesti manji sendvič, dizalo u Šangajskom neboderu leti nebu pod oblake. Shànghǎi Zhōngxīn Dàshà, što bi u doslovnom prijevodu bilo: „Šangajska središnja zgrada”, ne samo da se može pohvaliti time da je najviša građevina u Kini i druga najviša građevina na Zemlji, nego ima i lift koji ide kao metak.

Najbrži lift na svijetu jurca brzinom od nevjerojatnih 73,8 kilometara na sat. Usporedbe radi, brži je čak i od Usaina Bolta, ali ipak nešto sporiji od geparda, najbrže kopnene životinje na svijetu. Dizalo NexWay japanske tvrtke Mitsubishi Electric Corporation prelazi 121 kat za 53 sekunde, ali oni koji su se provozali njime kažu da se uopće ne čini da ide takvom brzinom. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji podešavanja tlaka zraka lift djeluje kao da klizi.

Obzirom na 25 tisuća ljudi koji svakodnevno tutnje Šangajskim neboderom između hotela, ureda i stambenog prostora, dobar lift je bio imperativ da bi se ogromna ulaganja u zgradu isplatila. Neboder od 128 katova visok 632 metra otvoren je 2015., godine a svečana vrpca terase za razgledavanje na 118. katu (najviša razina za promatranje unutar zgrade na svijetu) razrezana je 2017. godine.

Hotel J koji je otvoren 2021. godine na gornjim katovima Šangajskog nebodera smjestio se na visini kao dva Eiffelova tornja i zauzima prostor između 86. i 98. kata zgrade, obuhvaća 165 soba i apartmana koji imaju od 61 do 380 četvornih metara. Cijene soba i apartmana su paprene, a kreću se i do 63.000 kuna za noćenje. Poseban je gušt popeti se na 120. kat nebodera, gdje se nalazi ostakljeni kantonski restoran Heavenly Jin, iz kojeg se pruža spektakularan pogled na Šangaj.

Kako je putovati liftom Šangajskim neboderom, provjerite u videu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju