Vasco da Gama ime je najdužeg mosta u Europskoj uniji (i drugog najdužeg na europskom kontinentu nakon Krimskog mosta) koji se proteže na ukupno 17.2 kilometra. Izgrađen je u Lisabonu preko široke rijeke Tajo te nosi ime slavnog portugalskog istraživača i moreplovca.

Slika nije dostupna Putovanja Najuži most na svijetu: Zabranjen prolaz višima od 30 centimetara

Glavni dio mosta proteže se na 829 metara, ostatak dužine obuhvaća vijadukt i pristupne ceste. Iako Iako je još 1966. godine preko rijeke Tajo izgrađen most 25. travnja, u devedesetim godinama prošlog stoljeća prometne gužve su bile tako velike da se morao izgraditi još jedan koji bi olakšao promet između juga i centra grada.

Most Vasco da Gama ima šest traka, a gradio se oko tri godine te je u njega utrošeno oko 7 milijardi kuna. Otvoren je za javnost 29. ožujka 1998. godine u vrijeme održavanja Expoa.

Slika nije dostupna Putovanja Miljenica Hrvata: Vojna cesta na kojoj ne smijete izgubiti koncentraciju

Most se smatra čudom graditeljstva. Napravljen je da se odupre vjetrovima koji se kreću brzinom i do 250 kilometara na sat, ali i najjačem potresu koji je ikad pogodio ovaj prostor – 1755. godine magnitude od oko 8.5 do 9 po Richteru.

Ograničenja brzine na Vasco da Gami iznosi od 100 do 120 kilometara na sat ovisno o dijelu na kojem se nalazite. Kada pada kiša, ono se smanjuje na 90 km/sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju