Totoabu, veliku ribu koja živi u Kalifornijskom zaljevu, nazivaju i morskim kokainom zbog ogromne cijene koju su za njezin mjehur spremni platiti Kinezi na crnom tržištu.

Skuplji od zlata, riblji specijalitet osobito se cijeni u kineskoj medicini i smatra se da može izliječiti artritis. Mračna strana izlova totoabe jest nestajanje druge vrste, s kojom dijeli stanište.

Zbog totoabe nastradala je i vaquita, kalifornijska pliskavica, najmanja pliskavica na svijetu. Ribari hvataju totoabu služeći se ilegalnim mrežama, a kako su kalifornijska pliskavica i totoaba otprilike iste veličine, pliskavice se također zapetljaju o mreže i nastradaju.

Svjetski fond za prirodu meksičku je vladu još prije nekoliko godina upozorio da zabrani ribolov unutar staništa pliskavica u Kalifornijskom zaljevu, ali to se nije dogodilo. Danas ih je preostalo manje od deset, a u narednih godinu dana mogle bi potpuno nestati.

Pliskavica vaquita ili morska svinja preslatko je stvorenje, dugo oko četiri i pol metra. Zbog specifičnih očiju koje podsjećaju na kravlje, Španjolci ih i zovu "kravice".

Aktivisti upozoravaju da je korijen problema u pohlepnim kartelima, siromašnim ribarima i korumpiranim dužnosnicima zbog kojih simpatična kravica nema nikakve šanse.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju