Aomori u Japanu smatra se mjestom s najviše snježnih padalina na svijetu. Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefekture Aomori na najvećem japanskom otoku Honshuu svake godine u prosjeku padne 7,9 metara snijega.

Veći dio grada i okolnih mjesta prekriveni su debelim snježnim pokrivačem od studenog do travnja svake godine. Nogostupi su zapriječeni visokim zidovima snijega i leda koji postaju sve viši kada ralice prođu kako bi očistile put.

Ledeni vjetrovi

Obilan snijeg rezultat je Aomorijeva jedinstvenog geografskog položaja između planina Hakkoda i obala zaljeva Mutsu. Do njega dolaze ledeni sibirski vjetrovi koji se sudaraju na tom području te uzrokuju ubrzano stvaranja oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu – umjesto kiše pada snijeg.

Aomori - 5 Aomori - 5 (Foto: Profimedia)

Tijekom zime pada toliko snijega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija. Snježni nanosi znaju biti toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća. Najviše snijega ima u posljednjem tjednu mjeseca prosinca. Tada u prosjeku snijeg pada šest od sedam dana s 47 centimetara snijega.

Turisti ga obožavaju 

Unatoč stalnim snježnim olujama Aomori ne zatvara vrata putnicima. Mnogi dolaze ovamo zimi kako bi uživali u skijanju i drugim snježnim radostima, ali i kako bi uživali u lokalnim specijalitetima – ponajviše u jelima na bazi svježe ribe i morskih plodova.

Nije teško doći u Aomori čak i kada sniježi – avionom ili vlakom. Iz Tokija ste u Aomoriju za tri sata s japanskim supervlakom.

Kako izgleda Aomori tijekom zime, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Pršić, bljuzga, pokorica, jogunac... Znate li koliko Eskimi imaju riječi za snijeg? Snijeg - 4 Snijeg - 3 Snijeg - 2 +1 Snijeg - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju