Znate li priču o kralju Arthuru, najpoznatijem liku keltske mitologije? Legenda kaže da je ranjeni Arthur, nakon svoje posljednje bitke, odveden na otok Avalon kako bi mu zacijeljele rane. Prema legendi, Arthur ondje nije umro, već je ostao na misterioznom otoku čuvati svoj mač, poznati Excalibur.

Avalon, ili Insula Avallonis, legendarni je otok keltske mitologije. To je mjesto gdje je, prema nekim izvorima, kovan Excalibur, mač kralja Arthura. Na Avalon je odveden smrtno ranjeni kralj Arthur kako bi ondje dočekao svoju smrt. Ovaj utopijski raj je mjesto gdje se ujedinjuju legende o engleskim vitezovima i političkoj cjelovitosti kraljevstva koje je izgubljeno u magli vremena.

"Otok jabuka" koji se nalazi duboko pod vodom

Ovo mjesto je prvi puta spomenuo Geoffrey od Monmoutha u svojoj knjizi "Povijest kraljeva Britanije" iz davne 1136. godine. Legenda kaže da su na otoku jabuke rasle tijekom cijele godine pa je tako dobio ime. Naime, aval na bretonskom znači jabuka, a Avalon otok jabuka. Geoffrey je zapisao da se Avalon nalazi pod vodom i da se moramo zaputiti na dugo podvodno putovanje kako bi pronašli ovaj mistični otok. Povjesničar smatra da je na tom otoku priroda sama proizvela jabuke, žito i grožđe, bez potrebe za sijanjem ili obradom zemlje te da će svi koji dođu na Avalon živjeti najmanje 100 godina.

Na Avalonu je živjela vještica Morgana, polusestra kralja Arthura i jedna od devet vilinskih kraljica koje su na čamcu Arthura dovele na otok. Tamo su ga polegle na zlati krevet gdje, prema legedi, Morgana i dandanas bdije nad njegovim tijelom.

Na Avalonu su pronašli Arthurov sarkofag

Kao i svaki mitološki raj, i ovo je mjesto traženo sa svih strana svijeta. Neki znanstvenici tvrde da su ga pronašli u Glastonburyju, engleskom gradiću koji se prije velikih suša izdizao iznad močvara. Prema legendi, u 12. stoljeću je engleski kralj Edward II poslao ekspediciju na Avalon kako bi utvrdio da je mjesto stvarno. Ubrzo su pronašli Arthurov sarkofag.

Povijest je smještala Avalon na razne krajeve svijeta. Neki smatraju da se nalazi u sjeverozapadnoj Francuskoj, na otoku zvanom Ile Aval, a neki, poput pjesnika Roberta Gravesa, smatraju da se nalazi u Španjolskoj. Graves u svom romanu "Zlatno runo" smješta Avalon u Sredozemno more, na otok Mallorcu. Neki pak vjeruju da se Avalon nalazi negdje u Skandinaviji. Vjeruje se da postoji veza između Avalona i Helheima, kraljevstva mrtvih iz skandinavske mitologije.

Nekad najtraženije mjesto na svijetu, a danas simbol unutarnjeg mira

Ovo mitsko mjesto simbolizira čistoću, magiju, obilje hrane i hedonizam pa ne čudi da je legenda o Arthuru i Avalonu jedna od najpoznatijih zapadnjačkih legendi. Danas se često povlači paralela između stvarnog života i života kakvog bi htjeli živjeti. Avalon se kroz povijest doživljavao kao zemaljska utopija u kojoj su vladari hrabri, pošteni i čestiti, a ljudi sretni, siti i opušteni.

Kroz priču o Avalonu možemo vidjeti da je keltski politeizam imao veliki utjecaj na njihovu mitologiju. Kelti su oduvijek bili povezani s prirodom i nadnaravnim, a legenda o Avalonu je pravi primjer njihovog vjerovanja. Nikad nećemo znati je li ovo mjesto stvarno ili ne, ali bi se svi trebali prikloniti simbolici koju zapravo predstavlja. Pogani su smatrali da ovo mjesto ne postoji u stvarnosti, već da je traženje Avalona zapravo traženje unutarnjeg mira, odnosno osobne utopije koju bi svatko trebao pronaći za sebe

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju