Metalni monolit visok 3,7 metara otkriven je prije dva tjedna u Uti usred „ničega“ te izazvao mnoge rasprave. Pronađen je sasvim slučajno 18. studenog ove godine kada je nekoliko službenih osoba iz Ministarstva javne sigurnosti savezne države Utah nadlijetalo u helikopteru nad napuštenim jugoistočnim dijelom te američke savezne države brojeći stado američkog muflona koje se kretalo pustinjom.

Iz zraka ih je privukao odsjaj nepoznate metalne strukture za koju se ne zna tko ju je postavio i zašto. Vjeruje se da je na ovom napuštenom mjestu trostrana prizma stajala barem pet godina, s obzirom na to da je njezin prikaz iz 2015. naknadno pronađen na Googleovim Kartama.

Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) Zanimljivosti 5 najvećih misterija čovječanstva za koje i danas nitko nema odgovora

Na društvenim mrežama odmah se počelo nagađati o monolitu. Neki vjeruju da je riječ o komadu seta koju je neka televizijska produkcija slučajno ili namjerno ostavila iza sebe. Drugi vjeruju da je monolit zapravo umjetničko djelo tajanstvenog kipara, a treći nagađaju da izvanzemaljci imaju prste u svemu.

U vrlo kratkom vremenu misteriozni monolit postao je turistička atrakcija. Iako službene vlasti nisu željele otkriti njegovu točnu lokaciju, mnogi su ga našli i počeli dijeliti fotografije na društvenim mrežama.

Slika nije dostupna Zanimljivosti (Ne)objašnjiv misterij: Je li ovo broj koji otkriva tajnu svemira?

No kako je metalna prizma postavljena u tajnosti, vrlo je brzo nestala u istom stilu. U noći na 27. studeni nepoznata grupa ljudi uklonila je misteriozni objekt iz Ute. Od njega je ostalo svega nekoliko komada kamenja i metala.

I tu bi bio kraj priče da se ista stvar nije ponovila u Europi. Naime, 27. studenog – istog dana kada je monolit nestao iz SAD-a – u Piatra Neamtu na sjeveroistoku Rumunjske postavljen je 2,7 metara visok metalni spomenik koji je misteriozno nestao četiri dana kasnije. Nitko nije viđen na mjestu događaja kako postavlja ili uklanja spomenuti objekt, što je potpirilo nova nagađanja.

Što se to zbiva?

Koja je svrha metalnih monolita koji se pojavljuju na napuštenim mjestima diljem planeta?

  • Riječ je o umjetničkom performansu kojem je glavni cilj intrigirati i zabaviti ljude u karanteni
  • Vojna tajna
  • Izvanzemaljci
  • Nešto četvrto

glasova:

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju