Vojnici, olimpijci i brojne druge osobe u izvrsnoj fizičkoj spremi na svojoj listi želja imaju ovu stazu. To nije čudno ako je poznato da je Manitou Springs Incline jedna od najzahtjevnijih i najneobičnijih hiking staza u Americi.

Duga je svega 1,4 kilometara, ali se penje 613 metara u visinu na istočnoj padini Stjenjaka iznad Manitou Springsa u američkoj saveznoj državi Colorado. Pritom valja znati da se podnožje staze nalazi na visini od oko 2000 metara.

Italija Putovanja 8000 km staza: Megaprojekt zbog kojeg bi Italija mogla postati svjetska meka za pješačenje i planinarenje

Od dna do vrha vodi vas 2768 stepenica koje su napravljene pod takvim nagibom – u prosjeku od 23 stupnjeva do čak 36 stupnjeva – da i vrhunski sportaši moraju zastati i odmoriti prije nego što se popnu do vrha.

Najbrže penjanje na vrh ove ekstremne staze iznosilo je 16 minuta i 42 sekunde, ali u prosjeku ljudima treba jedan do tri sata da se uspnu do cilja.

Kada se popnete možete uživati u prekrasnom pogledu na okolicu, a potom se spustiti stazom Barr koja je duga oko 4,5 kilometra i nježnija za zglobove. Vraćanje istim putem, ili po stepenicama se ne preporučuje.

Rab - 1 Putovanja Blago zelenog otoka: Mreža pješačkih i biciklističkih staza koja čeka da je otkrijete

Na mjestu Manitou Springs Inclinea je 1907. godine izgrađena uspinjača koja je služila za lakše stizanje na vrh, prijevoz teških materijala, ali i pristup rezervoarima vode koji su napajali okolne gradove. Odron je 1990. godine uništio dio pruge, uklonjene su tračnice, a ispod je ostalo neobično stepenište koje danas privlači velik broj sportskih entuzijasta.

Penjanje je potpuno besplatno, ali je zbog pandemije koronavirusa i dalje je potrebno najaviti svoj dolazak, odnosno rezervirati svoje vrijeme preko službenih stranica.

Kako izgleda kad se pokušate popeti na Manitou Springs Incline, pogledajte u YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju