Vojnici, olimpijci i brojne druge osobe u izvrsnoj fizičkoj spremi na svojoj listi želja imaju ovu stazu. To nije čudno ako je poznato da je Manitou Springs Incline jedna od najzahtjevnijih i najneobičnijih hiking staza u Americi.

Duga je svega 1,4 kilometara, ali se penje 613 metara u visinu na istočnoj padini Stjenjaka iznad Manitou Springsa u američkoj saveznoj državi Colorado. Pritom valja znati da se podnožje staze nalazi na visini od oko 2000 metara.

Od dna do vrha vodi vas 2768 stepenica koje su napravljene pod takvim nagibom – u prosjeku od 23 stupnjeva do čak 36 stupnjeva – da i vrhunski sportaši moraju zastati i odmoriti prije nego što se popnu do vrha.

Najbrže penjanje na vrh ove ekstremne staze iznosilo je 16 minuta i 42 sekunde, ali u prosjeku ljudima treba jedan do tri sata da se uspnu do cilja.

Kada se popnete možete uživati u prekrasnom pogledu na okolicu, a potom se spustiti stazom Barr koja je duga oko 4,5 kilometra i nježnija za zglobove. Vraćanje istim putem, ili po stepenicama se ne preporučuje.

Na mjestu Manitou Springs Inclinea je 1907. godine izgrađena uspinjača koja je služila za lakše stizanje na vrh, prijevoz teških materijala, ali i pristup rezervoarima vode koji su napajali okolne gradove. Odron je 1990. godine uništio dio pruge, uklonjene su tračnice, a ispod je ostalo neobično stepenište koje danas privlači velik broj sportskih entuzijasta.

Penjanje je potpuno besplatno, ali je zbog pandemije koronavirusa i dalje je potrebno najaviti svoj dolazak, odnosno rezervirati svoje vrijeme preko službenih stranica.

Kako izgleda kad se pokušate popeti na Manitou Springs Incline, pogledajte u YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju